Dobitnici Nagrade HOO-a Matija Ljubek 2014.  su olimpijci Boško Lozica i Josip Čorak, nutricionistica Mimi Vurdelja, profesor kineziologije Nikola Perković te Judo klub Mladost Osijek.

 


Boško Lozica, rodio se 28. studenog 1952. godine u Beogradu. Završio je višu trenersku školu na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Prvu službenu vaterpolsku utakmicu odigrao je 1962. kao član Korčulanskog plivačkog kluba. Kasnije je bio član VK Jug, SC Wasserfreunde Fulda, AS Roma Nuoto i AS Mamelli.  Sudionik je Olimpijskih igara 1976. godine u Montrealu i 1980. godine u Moskvi, gdje je osvojio srebrnu medalju. S reprezentacijom je osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu 1973. i 1978. godine, srebro na Europskom prvenstvu 1977. godine i europsku broncu 1974. godine. Na Mediteranskim igrama u Alžiru 1975. osvojio je srebro, a u Splitu 1979. godine zlato. S VK Jug bio je prvak Europe 1980. godine, prvak Jugoslavije od 1980. do 1983. godine, te osvajač Kupa Jugoslavije 1981. i 1983. godine. Kao igrač KPK Korčula osvojio je Kup pobjednika kupova Europe 1978. godine. Tri godine zaredom, od 1977. do 1979. godine, osvojio je Žutu kapicu Sportskih novosti kao najbolji igrač. Nakon završetka igračke karijere radio je kao trener klubova AS Roma Nuoto, AS Catania i HAVK Mladost, s kojim je 1992. i 1993. godine postao prvak Hrvatske te 1992. godine osvojio Kup Hrvatske. Član je Vijeća HOO-a u mandatnom razdoblju 2012.-2016. i predstavnik Hrvatskog vaterpolskog saveza u Skupštini HOO-a. Obnaša funkciju člana upravnog odbora Hrvatskog i Zagrebačkog vaterpolskog saveza i dopredsjednika HAVK Mladost, a bio je i zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. Dobitnik je Državne nagrade za sport „Franjo Bučar", a odlikovan je i državnim odličjem Red Danice hrvatske s likom Franje Bučara.

 

Josip Čorak
rodio se 
14. lipnja 1943. godine u Smiljanu. Diplomirani je inženjer prometa, a hrvanjem se počeo baviti 1958. godine u Hrvačkom klubu Partizan iz Gospića. U sportskoj karijeri nastupao je za HK Partizan Gospić, HK Lokomotiva Zagreb, HK Sljeme, HK Lika, JK Zagreb, JK Lika te Atletski klub Dinamo Zrinjevac. Bio je 12 puta prvak Jugoslavije u poluteškoj kategoriji grčko-rimskim načinom. Osvajao je medalje na Mediteranskim igrama 1967. i 1971. godine. Na europskim prvenstvima osvojio je 1969. godine zlato a 1970. godine broncu. Kruna njegove karijere je olimpijsko srebro na Igrama 1972. godine u Münchenu. Bio je jedanaest puta veteranski prvak svijeta. Proglašen je sportašem 20. stoljeća u Ličko-senjskoj županiji. Od 1976. godine radi kao hrvački trener. U dva je mandata bio zastupnik Gradske skupštine Grada Zagreba. Od 2000. do 2006. godine obnašao je dužnost zamjenika pročelnika u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport, a bio je i direktor tvrtke za upravljanje gradskim objektima. Odlikovan je odličjem Red Danice hrvatske s likom Franje Bučara te je dobitnik Državne nagrade za sport za životno djelo „Franjo Bučar".

 

Mimi Vurdelja
Rođena je 20. ožujka 1947. godine u Zagrebu. Diplomirala je 1971. godine na Farmaceutskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Završila je međunarodni specijalistički studij „Fiziologija prehrane" u organizaciji Međunarodnog olimpijskog odbora u Rimu 1996. godine i stekla zvanje nutricionistice. Polaznica je brojnih tečajeva sportske medicine u Hrvatskoj i inozemstvu. U sportu počinje raditi 1971. godine s KK Lokomotiva i košarkaškim reprezentativcima Draženom Petrovićem, Androm Knegom, Krešimirom Ćosićem, Tonijem Kukočem i mnogim drugima. Članica je upravnog odbora Hrvatske udruge zdravstvenih djelatnika u košarci te predavačica na trajnom tečaju sportske medicine u organizaciji te udruge. Počela je od 1975. godine raditi kao nutricionistica u atletici, zatim u plivanju, vaterpolu, hrvanju, gimnastici, veslanju i brojnim drugim sportovima, a intenzivno surađuje i s paraolimpijcima. Voditeljica je programa zdravstvene skrbi i prehrane u HOO-u, gdje je započela svoj rad 1998. godine s uvođenjem edukacije o pravilnoj prehrani za sportaše, trenere i izbornike, a od tada do danas uspješno surađuje na području vitaminizacije s vrhunskim sportašima, među njima brojnim osvajačima olimpijskih odličja. Predaje na mnogobrojnim stručnim seminarima te je pozivni predavač na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i Splitu te Medicinskom fakultetu u Dubrovniku. Napisala je dvije knjige i 50-ak stručnih radova na temu prehrane i nadomjesne prehrane sportaša. Autorica je i voditeljica preko 200 radijskih emisija Vitaminsko savjetovalište na Radio Ciboni, stalne kolumne u časopisima Olimpica i Tenis. Bila je članica zdravstvenih timova Hrvatske sportske delegacije na Olimpijskim igrama u Atlanti i Sydneyu i Mediteranskim igrama u Tunisu i Almeriji te je opremala zdravstvene timove i sudjelovala u pripremi vrhunskih sportaša za nastupe na svim olimpijskim igrama od OI Barcelona za koje je i kao autorica napisala vodiče za prehranu. Od 1993. do 2000. godine bila je dopredsjednica Komisije HOO-a za žene u sportu, a od 1995. do 2000. dopredsjednica Zdravstvene komisije HOO-a, čija je od 2001. godine do danas stručna tajnica. Članica je Zdravstvene komisije Hrvatskog skijaškog saveza i Hrvatskog teniskog saveza. Dobitnica je godišnjeg priznanja MOO-a za doprinos razvoju svjetskog pokreta za žene u sportu 2003. godine.

 

Nikola Perković
Rođen je 1. travnja 1948. godine u Sisku. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu 1969. godine, a 1979. godine na Fakultetu za fizičku kulturu u Sarajevu. Kao sportski djelatnik i pedagog posvetio je 50 godina rada razvoju školskog sporta, posebno se zalažući za stručan rad s mladima i razvijanje svijesti o važnosti fizičke aktivnosti i redovitog vježbanja. Bio je član Atletskog kluba Sisak, a zatim rukometnih klubova Metalac, Nafta i INA. Osnivač je Hrvačkog kluba Sisak. Član je Skupštine HOO-a i Odbora za lokalni sport. Kao sportski djelatnik obnašao je brojne funkcije, među njima one predsjednika Saveza za fizičku kulturu grada Siska, Školskog sportskog saveza Sisačko-moslovačke županije, Hrvatskog školskog sportskog saveza (od 2010. do danas) i Saveza sportske rekreacije „Sport za sve" Sisačko-moslovačke županije, zatim člana predsjedništva Saveza za fizičku kulturu RH, glavnog tajnika Zajednice sportskih udruga i saveza Sisačko-moslovačke županije. Jedan je od osnivača Županijskog sportskog saveza Sisačko-moslovačke županije (kasnije Zajednica sportskih udruga i saveza Sisačko-moslovačke županije), Saveza školskih sportskih klubova Sisačko-moslovačke županije (kasnije Školski sportski savez Sisačko-moslovačke županije), Hrvatskog školskog sportskog saveza i Saveza hrvačkih sportova Sisačko-moslovačke županije. Sudionik je brojnih simpozija i stručnih skupova na temu školskog sporta. Dobitnik je Državne nagrade za sport „Franjo Bučar", Nagrade za životno djelo Hrvatske udruge kineziologa, Medalje za razvoj sportske rekreacije u Hrvatskoj, Medalje rada, Nagrade Zajednice sportskih udruga grada Siska, Nagrade Udruge kineziologa grada Siska te Nagrade Saveza za fizičku kulturu grada Siska.

 

Judo klub Mladost Osijek
Judo klub Mladost Osijek osnovan je 27. lipnja 1964. godine. U raznim razdobljima svoje 50-godišnje povijesti bio je organizator državnih i regionalnih prvenstava te međunarodnih kupova i turnira, a njegovi su sportaši bili sudionici mnogobrojnih svjetskih i europskih prvenstava i kupova. JK Mladost svake godine sudjeluje u različitim manifestacijama promičući ne samo judo, već i borilačke vještine općenito. U proteklih 20 godina klub je pomogao kroz tečajeve i treninge Hrvatskoj vojsci, a uspješno surađuje i s policijom. Trajna strateška orijentacija kluba oduvijek se bazirala na masovnosti te obučavanju i sportskom odgoju mlađih dobnih kategorija, a dugoročni razvoj mladih natjecatelja nerijetko je oplođivan u seniorskoj konkurenciji. U klubu je radilo 50-ak majstora juda i školovanih trenera te 10-ak sudaca. U posljednje dvije godine klub organizira jedan od turnira regionalne Eurolige za mlađe kadete. Radi se o Memorijalu Josipa Potneka. Danas JK Mladost okuplja oko 130 članova među kojima su zastupljeni svi uzrasti, od trogodišnjaka do iskusnih veterana. Registrirano je 98 natjecatelja. Od članova kluba svojim su se rezultatima od osnivanja do danas istaknuli Vera Bučanović, Jasna Vrkić, Slavica Matijević, Zorica Vojvodić, Davorka Žilić, Radojka Kovačević, Slavica Lovrić, Katica Poljarević, Jelena Vuković, Mislav Krček, Sara Matijević, Katarina Potnek, Katarina Cindrić, Mihaela Kruljac, Marija Birtić, Nataša Danilović i Josipa Burazer.