Dobitnici Nagrade HOO-a Matija Ljubek 2010. - Lino Červar, Janko Goleš, Duško Krstulović, Ive Mustać i Miroslav  Poljak


Lino ČERVAR, rukometni trener i izbornik

Lino Červar rodio se 22. rujna 1950. godine u selu Delići, u općini Vrsar. Godine 1971. diplomirao je na pedagoškoj akademiji u Puli i stekao zvanje profesora hrvatskog jezika, a 1983. na izvanrednom studiju saveznog instituta za novinarstvo u Rijeci, diplomirao je novinarstvo.

Trenerskim pozivom započeo je 1975., a profesionalnu trenersku karijeru započinje 1991. u Austriji. Početak je vezan uz juniorsku ekipu RK Istraturist iz Umaga, nakon toga u RK Triko-Novigrad, RK Umag s kojim se iz pete lige plasirao u prvu ondašnju jugoslavensku ligu. Godine 1994. postaje izbornikom rukometne reprezentacije Italije s kojom je po prvi put u povijesti izborio nastup na SP-u 1997. Iste godine s Italijom osvaja srebrnu medalju na Mediteranskim igrama u Bariju. Nakon isteka mandata, 2000. se vraća u Hrvatsku i postaje trenerom RK Zagreb, a od 2002. izbornikom i trenerom Hrvatske rukometne reprezentacije koja je te godine na EP-u osvojila posljednje 16. mjesto. U sljedećih sedam godina, s reprezentacijom je osvojio zlatnu olimpijsku medalju, naslov svjetskih prvaka, dva puta reprezentacija je bila srebrna na svjetskim prvenstvima i dva puta srebrna na europskim prvenstvima. U tom razdoblju hrvatska je reprezentacija od 10 svjetskih natjecanja, 9 puta igrala u završnicama. U samo dvije godine, doveo je reprezentaciju od posljednje momčadi na Europskom prvenstvu u Švedskoj 2002. do olimpijskom pobjednika (OI Atena 2004.).

Lino Červar je na priznatom seminaru rukometnih trenera HRS-a 1976. bio najmlađi predavač kao i na Francuskoj rukometnoj školi. Tijekom karijere bio je predavač na Europskom seminaru trenera 2004. kao i na drugim mnogobrojnim trenerskim seminarima te je bio suradnik u više svjetskih prestižnih športskih tiskovina. Godine 2009. proglašen je počasnim trenerom-predavačem Odjela za izobrazbu trenera Društvenog veleučilišta u Zagrebu. Za svoj rad i doprinos razvoju rukometa nagrađen je najvišim priznanjima dviju država Hrvatske i Italije, dvostruki je dobitnik državne nagrade za šport 'Franjo Bučar' (reprezentacija i kao pojedinac), te je proglašen počasnim građaninom Umaga uz najvišu nagradu i priznanje Istarske županije. Lino Červar autor je dviju knjiga 'La pallamano secondo me' i 'Od Učke do Olimpa', te je autor mnogobrojnih stručnih tekstova.
Predlagatelj: Hrvatski rukometni savez


Janko GOLEŠ,
sportski dužnosnik, novinar i urednik

Janko Goleš rodio se 1. travnja 1945. godine u Žumberačkim Golešima, općina Ozalj.U zagrebačkom i hrvatskom športu aktivan je od 1960. godine. Najprije kao rukometaš, republički sudac, trener u rukometnom klubu 'Lokomotiva' iz Zagreba, šef stručnog stožera RK 'Lokomotiva', član Upravnog odbora, te predsjednik Skupštine kluba. U svojoj karijeri športskog dužnosnika bio je član Upravnog odbora Hrvatskog rukometnog saveza te koordinator Hrvatske ženske rukometne reprezentacije.

U Hrvatskom atletskom savezu obavljao je funkcije predsjednika, šefa stručnog stožera i direktora reprezentacije. Kao direktor Hrvatske atletske reprezentacije, bio je uz Branka Zorka na Europskom prvenstvu kada je Zorko osvojio prvu atletsku medalju za Hrvatsku od njezina osamostaljenja. Bio je i direktor atletskog mitinga 'Memorijal Borisa Hanžakovića' te je jedan od organizatora svih dosad održanih 27 natjecanja Kros Sportskih novosti.

Novinarsku karijeru započeo je 1970. godine kao honorarni suradnik u dnevnim športskim novinama 'Sportske novosti', gdje pet godina kasnije dobiva stalni radni odnos, a Sportskim novostima ostao je vjeran do danas kada obnaša dužnost direktora. Bio je novinar reporter, potom pomoćnik glavnog urednika, zamjenik glavnog urednika te glavni urednik. Izvještavao je za Sportske novosti s desetak svjetskih i europskih atletskih prvenstava. Za uspješno poslovanje Sportskih novosti nekoliko puta je dobitnik priznanja 'Prva hrvatska kuna'. Janko Goleš dobitnik je Trofeja Zagrebačkog športskog saveza za životno djelo.
Predlagatelj: Rukometni klub 'Lokomotiva'

 

Duško KRSTULOVIĆ, sportski dužnosnik, predsjednik HVK 'Gusar' (1999-2010.), Split

Duško Krstulović rodio se 1. ožujka 1940. godine u Splitu gdje je završio Klasičnu gimnaziju. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1966., a 1981. magistrira na marketingu. Po završenom fakultetu, zaposlio se u Brodogradilištu Split. U profesionalnoj karijeri djelovao je u mnogim firmama, a bio je i savjetnik ministra u Ministarstvu pomorstva RH (1991.). Na Visokoj pomorskoj školi u Splitu predavao je management (1995-2005.), a od 2000-2006. predavač je poduzetništva na Sveučilištu u Splitu.

Športom se počinje baviti 1949. godine u HVK 'Gusar' u kojem je proveo svoju športsku, natjecateljsku karijeru i karijeru športskog dužnosnika. Od 1974-1978. bio je predsjednik Veslačkog saveza Dalmacije. Na Mediteranskim igrama u Splitu 1979. obnašao je funkciju predsjednika Komisije za promet Izvršnog odbora MI-a Split 1979. Od 1980 do 1984. bio je član predsjedništva tadašnje SOFK-e, a od 1984-1988. i dopredsjednik. Inicijator i predsjednik Organizacijskog odbora međunarodne Transjadranske jedriličarske regate Pescara-Split. Od 2000-2008., u dva mandata, bio je član Izvršnog odbora Hrvatskog veslačkog saveza. Od 2004-2008. bio je predsjednik Nadzornog odbora Splitskog saveza športova. Dobitnik je najviše splitske športske nagrade Trofej 'Fabijan Kaliterna' (2006.). Jedanaest godina bio je predsjednik Veslačkog kluba 'Gusar' (1999-2010.). Preuzeo je klub u vrlo lošem stanju, plovni park je bio oskudan, a okoliš zapušten. Započelo se sa saniranjem i izgradnjom gornjeg kata klupskog doma; izvršene su i prve nabavke novih regatnih čamaca, a uređene su i svlačionice. Do siječnja ove godine kupljena su 23 nova čamca, četiri glisera i sva ostala pripadajuća sportska oprema. Preuređena je veslaonica za mlade veslače, uređena su dva malonogometna igrališta, teniski teren i boćalište. Kruna entuzijastičnog rada je izgradnja operativne obale u dužini 125 m, u iznosu od 1,3 milijuna kuna. No, nisu ni izostali športski uspjesi. U 11 godina veslači Gusara osvojili su: 23 državna prvenstva i raznim seniorskim disciplinama, tri svjetska kupa, dvije olimpijske medalje, četiri svjetske medalje. Duško Krstulović član je Nadzornog odbora Hrvatskog olimpijskog odbora (od 2008.)

 

Ive MUSTAĆ, sportski dužnosnik, predsjednik Jedriličarskog kluba 'Uskok', Zadar

Ive Mustać rodio se 2. travnja 1945. godine u Privlaci pokraj Zadra. Diplomirao je na Višoj pomorskoj školi u Rijeci i kao visoki časnik i kapetan više od 15 godina plovio po svjetskim morima, nastavljajući tradiciju svog kraja i obitelji.

Kao društveni djelatnik, u šport se uključuje 1978., te svojim djelovanjem nebrojeno puta pomaže zadarski i hrvatski šport. Posebno se posvetio jedrenju i Jedriličarskom klubu 'Uskok' iz Zadra. Njegov životni moto je odgoj djece i mladeži putem športa i postizanje najvećih športskih i životnih dostignuća. Prema stručnim procjenama, JK 'Uskok' je infrastrukturno najopremljeniji klub na Mediteranu, te zahvaljujući tome, ali i visokoj razini organizacije, bio je domaćin brojnim međunarodnim natjecanjima: EP klasa 470 (1999.), SP klasa 470 i EP klasa 420 (2004.), EP klasa 470 (2008.), EP klasa 49-er (2009.). 2011. godine JK 'Uskok' je organizator Svjetskog prvenstva u osam olimpijskih klasa, a Ive Mustać je predsjednik organizacijskog odbora. Olimpijske 2012. godine JK 'Uskok' je organizator SP-a za olimpijsku klasu 49-er, koja će okupiti jedriličarsku elitu na izlučnoj posljednjoj utrci za OI London 2012. Jedriličari 'Uskoka' osvajači su brojnih svjetskih medalja, a u svojim redovima imaju i olimpijce: posada Bašić/Cupać u klasi 470 nastupila je na OI Atena 2004., a posada Kostov/Cupać u klasi 49-er nastupila je na OI Peking 2008. Ive Mustać dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatskog jedriličarskog saveza.
Predlagatelj: Jedriličarski klub 'Uskok'

 

Miroslav POLJAK, vaterpolist, osvajač zlatne olimpijske medalje (OI Meksiko 1968.)

Miroslav Poljak rodio se 3. rujna 1944. godine u Zagrebu. Već u petoj godini života počinje se baviti plivanjem, ali pravu ljubav otkrio je u vaterpolu kojim se aktivno natjecateljski bavi od 1962. godine.

Kao jedan od najboljih svjetskih napadača, Miroslav Poljak ostvario je iznimne, svjetski vrijedne uspjehe. Osvajač je zlatne olimpijske medalje na OI u Meksiku 1968. godine. Igrajući za reprezentaciju Jugoslavije zabilježio je 107 nastupa. Bio je i četverostruki prvak Europe s HAVK 'Mladost'. Za svoju bogatu vaterpolsku karijeru skromno kaže da je rezultat darovitosti i upornog rada, no njemu osobno radost igre s loptom koja je najčešće završila u suparničkoj mreži. Bivši vaterpolski as za kojeg je izbornik Hrvatske vaterpolske reprezentacije Ratko Rudić rekao da je među najboljima u povijesti, primjer je športaša svjetske kvalitete, ali i osoba iznimne vedrine, borbenosti i optimizma.
Predlagatelj: Hrvatski vaterpolski savez
(+ Preminuo 2. studenog 2012. u Zagrebu)
 

Ocjenjivački sud:
Mario ANČIĆ, predsjednik
Klaudija KLIKOVAC - BUBALO
Danira NAKIĆ BILIĆ
Dinko VULETA
Slobodan GRAČAKOVIĆ

Za zamjenike članova imenovani su:
Branko ZORKO
Suzana SKOKO