Dobitnici Trofeja HOO-a 1996. (od 2000. Nagrada HOO-a Matija Ljubek)

 

 

1. Dražen Jerković, športski direktor Nogometnog kluba "Zagreb".

Rođen je 6. kolovoza 1936 u Šibeniku, po zanimanju viši športski trener nogometa. Punih dvadeset godina igrao je nogomet, više puta bio reprezentativac, osvajajući prvenstva bivše države i nogometni kup. Petnaest godina posvetio je trenerskom pozivu u nogometnim klubovima.Kao društveno-športski radnik djelovao je na mjestu predsjednika nogometnih trenera NSH, bivšeg NSJ, stručne komisije NSH.
Dobitnik je Zlatne plakete HNS-a, Športske nagrade Zagreba- Trofeja za 1995 i drugih priznanja. 
(+ Preminuo 9. prosinca 2008) 


2. Velimir Neferović , građevinski tehničar u mirovini.

Rođen je 19. svibnja u Gradačcu. Športsku karijeru je započeo atletikom a bavio se planinarstvom, gimnastikom, tenisom i skijanjem. Bio je član više različitih klubova , međunarodni atletski i skijaški sudac, osnivač i pročelnik alpinističke sekcije vodiča PD Željezničar.Dobitnik je Zlatne plakete SFK Zagreba za 1963, Zlatnog znaka HPS 1968, Zlatnog znaka PSJ 1975 te Zlatne plakete Hrvatskog skijaškog saveza 1976. Živi u Zagrebu.


3. Ivo Zlatar , diplomirani ing. Kemije u mirovini.

Rođen je 3. studenog 1928 u Slavonskom brodu. Nakon početka u nogometu, športsku karijeru je nastavio hokejom na travi i ostao vjeran tom sportu sve do kraja . Bio je član više klubova, predsjednik Zbora sudaca, jedan od osnivača HHS 1991. Član je Izvršnog komiteta Međunarodne hokejske federacije FIH, Komisije za unapređenje hokeja Europske hokejske federacije i drugih Komisija pri FIH. Predsjednik je HNS I HAHJ "Mladost" iz Zagreba i predstavnik je HHS u Hrvatskom olimijskom odboru. Dobitnik je Ordena za zasluge FIH 1989, godišnje nagrade SFK Zagreba 1990, Trofeja Mladosti HAŠD "Mladost" 1983 i mnogih drugih športskih priznanja. (+ Preminuo 21. prosinca 1998.)

 

4. NOGOMETNI KLUB "JUNAK" SINJ

Nogometni klub "Junak" iz Sinja osnovan je 18. srpnja 1916 godina. Punih osamdeset godina ovaj klub je stjecište i rasadište rada i rezultata.Višestruki je prvak u regionalnim, međurepubuličkim ligama natjecanja. 1995 godine postao je punopravan član I "B" hrvatske nogometne lige . Dao je mnogobrojna nogometna imena i reprezentativce: S. Zambatu, S. Delića, N. Jerkana, J. Gašpara te golmana mlade reprezentacije V. Runju . Nogometni klub "Junak" broji 118 registriranih športaša, 60 dječaka u podmladku te mnogobrojne simpatizere cijele Cetinske krajine.

 

5. TENISKI KLUB "KARLOVAC" KARLOVAC

Teniski klub "Karlovac" iz Karlovca osnovan je 1911 godine kao "Lawn-tenis" klub . Osnivač je bivšeg jugoslavenskog teniskog saveza. Od 1950 do 1960 godine djeluje kao Teniski klub "Karlovac". Stjecajem okolnosti i udruživanjem tenisača Karlovca i Ogulin 1973 mijenja ime u TK "Željezničar". Pod tim imenom punih osamnaest godina osvaja jedno od prva tri mjesta na ondašnjim prvenstvima Hrvatske lige, II Savezne lige. 1988 godine osvojio je treće mjesto u I B Saveznoj ligi.Godine 1990 i 1991 proglašen je najboljim športskim klubom u Karlovcu. Na godišnjoj skupštini u ožujku 1991 godine vraća se svom autentičnom imenu Teniski klub "Karlovac". Iz ovog kluba potječe čitava lepeza nadarenih tenisača ; Aleksandar Mikić, Ljubomir Itić, Vladimir Sever, Zdenko Hoppe, Nives Milošević, Darijana Smojver, Dinko Gudelja i drugi.