Dobitnici Trofeja HOO-a 1999. (od 2000. Nagrada HOO-a Matija Ljubek)


DUJE BONAČIĆ


Rođen u Splitu 10. travnja 1929., profesor je geografije, športaš, športski djelatnik i športski dužnosnik. Od najranije se mladosti bavio športom - gimnastikom, plivanjem, veslanjem, rukometom i jedrenjem. Najviše uspjeha postigao je kao veslač splitskog "Gusara" za koji je nastupao 13 godina, osvojivši 73 puta prvo mjesto.

Jedanaest puta je osvajao državno prvenstvo, sudionik je mnogih međunarodnih regata, triju otvorenih europskih prvenstava i Olimpijskih igara 1952. u Helsinkiju. Najveće mu je športsko dostignuće i kruna športske karijere - osvojena zlatna medalja u četvercu bez kormilara na Olimpijskim igrama u Helsinkiju. Bio je trener, sudac (rukometni), član i predsjednik stručnih radnih tijela u klubu i Veslačkom savezu, a obavljao je i poslove tajnika (Jedriličarski savez) - sve to i uvijek kao volonter, zaljubljenik u šport. Osnivač je i još uvijek aktivni predsjednik Jedriličarskog kluba "Zenta", škole jedrenja za najmlađi uzrast.


ANTE LIOVIĆ

Rođen 17. studenoga 1929. u Feričancima, zanimanjem kemijski tehničar, kuglač, kuglački djelatnik i dužnosnik, te novinarski suradnik.
Športom, kuglanjem počeo se baviti 1946. godine a natjecao se za sedam klubova: NK "Jedinstvo", NK "Radnik", KK "Borac", KK "Građevinarac", KK "Šećerana", KK "Plavi 9" i KK "Kandit".
Obnašao je dužnost predsjednika Kuglačkog saveza Osijeka, člana Predsjedništva Kuglačkog saveza Hrvatske, člana stručnog savjeta i predsjednika Zbora trenera Kuglačkog saveza Hrvatske, bio je osnivač i predsjednik Slavonske kuglačke zone i Regije, igrač, trener i tehnički voditelj KK "Plavi 9" i KK "Kandit", te trener i izbornik hrvatske juniorske reprezentacije, predavač na seminarima i organizator radničko-športskih igara.
Za svoj bogati dugogodišnji športski rad dobio je niz priznanja i nagrada od Grada Osijeka i Kuglačkog saveza Hrvatske.
Ante Liović je ostavio duboki trag u hrvatskom kuglačkom športu. 
(+Preminuo 11. kolovoza 2006. u Osijeku) 


OLGA ŠIKOVEC-LUNCER

Rođena 17. siječnja 1933. u Trbovlju, vrhunska atletičarka, športska djelatnica i dužnosnica, suradnica u športskom tisku na teme o atletici.
Atletikom se počela baviti u Celju 1953. a u Zagrebu je od 1961., kao članica AAK "Mladost".
U bogatoj športskoj karijeri tijekom 10 godina bila je 30 puta državna reprezentativka, 17 puta rekorderka na 100 i 200 m, 15 puta prvakinja Balkana na 100, 200 i u štafeti 4 puta 100 m, osvajačica srebne medalje na prvom dvoranskom Europskom prvenstvu u Dortmundu, četvrta na Europskom prvenstvu u Beogradu u štafeti 4 puta 100 m, sudionica je Olimpijskih igara 1960. u Rimu i prva žena koja je u Hrvatskoj trčala 100 m ispod 12,0 i 200 m ispod 25,0 sekundi.
Dugo godina je bila tajnica AAK "Mladost", atletski je sudac s međunarodnom licencom i član vrhovne sudačke komisije na atletskim mitinzima u Zagrebu.
Danas se najviše ističe napisima u tisku o dobrosusjedskim međunarodnim i športskim vezama slovenskog i hrvatskog naroda.


HRVAČKI ŠPORTSKI KLUB "GAVRILOVIĆ"

HŠK "Gavrilović" osnovan je 1948. u Petrinji.
Od prvih početaka djelovanja osnovno je usmjerenje kluba bilo na vlastito izvorište talenata, pa je tako stvorena prepoznatljiva "petrinjska" škola hrvanja a "Gavrilović" rasadnik vrhunskih športaša za Hrvatsku i bivšu Jugoslaviju.
1991. zbog Domovinskog rata prekinuto je djelovanje u Petrinji, nastavljen je rad u progonstvu (u Sisku i Zagrebu) i, nakon oslobođenja okupiranog područja, ponovno se započelo dječačkom školom hrvanja i uključivanjem u elitnu hrvatsku hrvačku ligu.
Hrvači HŠK "Gavrkolović" postizali su najveće moguće uspjehe na svjetskoj hrvačkoj sceni: zlato i bronca na Olimpijskim igrama, dva srebra i dvije bronce na seniorskim svjetskim i tri zlata i srebro na europskim prvenstvima, zlato i dva srebra na juniorskim svjetskim prvenstvima, jedno srebro na svjetskom i europskom prvenstvu olimpijskih nada, tri zlata i srebro na Mediteranskim igrama, te dva zlata na svjetskim policijskim i srebro na svjetskim vojnim igrama.
HŠK "Gavrilović" bio je pet puta klupski državni prvak, a 13 hrvača seniorski prvaci u bivšoj Jugoslaviji. Danas u Hrvatskoj već zauzima ekipno drugo mjesto u seniorskoj konkurenicji i ima 4 seniorska prvaka.
HŠK "Gavrilović" je bio pokretač najtecanja ekipnog Kupa Europe koji još uvijek egzistira, a nemjerljiv je doprinos njihovih stručnjaka trenera na unapređenju hrvanja te kao predavača na trenerskim seminarima i tečajevima.


HRVATSKI STOLNOTENISKI SAVEZ

Savez uspješno djeluje već 60 godina.
Uspjesi koje je postizao i koje stolnotenisačice i stolnotenisači dalje nesmanjenim tempom postižu u svim uzrasnim kategorijama i na svim razinama svjetskih natjecanja, svrstavaju Hrvatski stolnoteniski savez u sam vrh hrvatskoga športa.
Na Olimpijskim igrama, seniorskim svjetskim i europskim prvenstvima osvojeno je tijekom 60 godina 105 medalja: na Olimpijskim igrama 1 zlatna i 1 brončana, svjetskim prvenstvima 4 zlatne, 14 srebrnih i 21 brončana i europskim prvenstvima 13 zlatnih, 21 srebrna i 30 brončanih.
U vremenu od 1992., kada je HSS postao član Europske stolnoteniske federacije (ETTU), do uključivo 1999. osvojene su na svjetskim seniorskim prvenstvima 3 medalje: 1 srebrna i 2 brončane, europskim seniorskim prvenstvima 8 medalja: 1 zlatna, 3 srebrne i 4 brončane, europskim juniorskim prvenstvima 14 medalja: 5 zlatnih, 5 srebrnih i 4 brončane i europskim kadetskim prvenstvima 17 medalja: 6 zlatnih, 1 srebrna i 10 brončanih. Uz to na svjetskim kupovima, TOP 12 Europe i Mediteranskim igrama osvojeno je još 18 odličja: 4 zlatna, 6 srebrnih i 8 brončanih. Sveukupno je osvojeno 60 odličja.
Stolnoteniski dužnosnici uvažavani su i cijenjeni u najvišim tijelima ITTF-a i ETTU-a zbog svog stručnog djelovanja i doprinosa razvoju stolnoteniskog športa u svijetu.
Za najbolje organizirani Pro Tour 1998. Hrvatski stolnoteniski savez dobio je od Svjetske stolnoteniske federacije (ITTF) posebno priznanje.