Dobitnici Trofeja HOO-a 2000. (od 2001. Nagrada Matija Ljubek) 


GJERGJA GIUSEPPE

Rođen 24.studenog 1937.godine u Zadru. Počeo se baviti košarkom 1949. godine. Za Košarkaški klub "Zadar" kao natjecatelj nastupa 22 godine, od 1954.-1976. godine. Sa navedenim Klubom osvojio je 5 naslova prvaka i Kup. Član reprezentacije bivše Jugoslavije bio je od 1957. do 1968. godine. Sa reprezentacijom je osvojio 2.mjesto na Svjetskom prvenstvu 1963. i 1967. godine., 2.mjesto na Europskom prvenstvu 1961. i 1965. godine, 2.mjesto na Olimpijskim igrama1968. godine.

Igrao je i u reprezentaciji Europe 1967. i 1968. godine. Njegova športska karijera broji 125 reprezentativnih nastupa. Za ostvarene športske rezultate primio je nagrade Slobodne dalmacije za najboljeg športaša Dalmacije od 1965.do 1980 godine, te mnoge druge nagrade. Bio je kvalitetan i omiljen košarkaš, a svoju košarkašku karijeru nastavlja kao trener košarke. Završio je Višu trenersku školu i trener je 20 godina.
1968. godine osnovao je školu košarke u Zadru za koju je sam napisao program. Ova škola okuplja mlade i od velike je važnosti za stvaranje kvalitetnog podmlatka u košarkaškom športu i razvoju športa Zadra uopće. Svojim košarkaškim umijećem plijeni pozornost mladih a svojim stručnim znanjem upućuje ih u svijet ovog atraktivnog športa.
Kao trener reprezentacije Hrvatske 1994. godine osvajio je brončanu medalju na Prvenstvu svijeta u Kanadi. Član je Udruge hrvatskih košarkaških trenera. Suradnik je Fakulteta za fizičku kulturu kao predavač.
Iako više od pedeset godina uspješno i neprekidno djeluje u košarci kao igrač i trener još uvijek je aktivan u košarci kao instruktor pri Hrvatskom košarkaškom savezu i naravno u svom Zadru.
Za dodjelu "Trofeja HOO-a" Gjergju je kandidirala Udruga hrvatskih košarkaških trenera, a kandidaturu je podržao Hrvatski košarkaški savez.


IGOR KOPRIVNIKAR

Rođen je 24.travnja 1931. godine u Rijeci. Školovao se u Rijeci, gdje je i diplomirao na prvom stupnju Strojarskog fakulteta. Cijeli svoj radni vijek bio je zaposlen u Brodoprojektu u Rijeci.
Športsku karijeru započeo je, 1942.godine u Plivačkom klubu "Viktorija". Uspješno se natječe u plivanju i vaterpolu, a kao aktivni košarkaš nastupio je 1948. godine za Hrvatsku juniorsku reprezentaciju.
Nakon prestanka bavljenja aktivnim športom sudjeluje u radu športskih tijela Plivačkog i vaterpolskog kluba "Primorje (prije PK "Viktorija"), koje se promjenom organizacije formira u Športsko društvo "Primorje 08"1990.godine kad on postaje njegovim potpredsjednikom, a zatim do danas obavlja dužnost direktora tog Društva. Bio je savezni sudac u košarci, rukometu i vaterpolu, a nakon aktivnog bavljenja športom bio je nadzornik suđenja i delegat do svoje 65. godine života.
Već 40 godina svoje znanje, sposobnost i ljubav prema športu ugrađuje u rad raznih športskih tijela, tako je kao dužnosnik sudjelovao u radu: Saveza za fizičku kulturu Rijeke, Rukometnog podsaveza i Udruženja rukometnih sudaca Hrvatske, te Vaterpolskog saveza Hrvatske gdje je 1983. bio i predsjednikom tog Saveza. Svoje organizacijske sposobnosti uložio je u rad mnogih odbora za organizaciju međunarodnih športskih priredbi u Hrvatskoj:međunarodnih priredbi u plivanju i vaterpolu koje su se održavale u Rijeci,potpredsjednik Organizacijskog odbora EP 2000 u rukometu, Europskog prvenstva u dizanju utega za juniore 2000. godine i Europskog juniorskog prvenstva u boksu.
Njegovom zaslugom Riječki športski savez, čiji je on bio predsjednik u prethodne četiri godine, postaje bitnim činiteljem razvoja športa u Gradu Rijeci.
Igor Koprivnikar je bio uzoran i svestran športaš, bio je i sada je odlučan i konstruktivan športski djelatnik, koji već 58 godina nesebično ulaže svoju snagu, sposobnost i vrijeme u službi športa i odgoja mladeži.
Za dodjelu "Trofeja HOO-a" Igora Koprivnikara je predložila Zajednica sportskih udruga Grada Rijeke-Riječki športski savez.


ŠTEFICA KRIŠTOF (Markan)

Rođena je 16.kolovoza 1936.godine u Zagrebu. U Zagrebu je završila i Učiteljsku školu a zatim i Višu pedagošku-smjer tjelesni odgoj i njemački.
Svoju bogatu športsku karijeru započela je 1950.godine u Košarkaškom klubu "Mladost" u Zagrebu, gdje je godinama bila jedna od najboljih igračica u ekipi.
Iz njezine obitelji, u kojoj je pet sestara, njih tri privukao je kuglački šport. Štefica se 1968.godine registrirala za Kuglački klub "Tekstilac" u kojem je i danas. Od 1974.do 1990. godine sudjeluje u kuglačkoj reprezentaciji bivše Jugoslavije, a od 1992.do 1998.godine u reprezentaciji Hrvatske.
Njezina uspješna športska karijera bilježi oko 150 reprezentativnih nastupa. Sudjelovala je na 13 svjetskih prvenstava i osvojila 14 medalja:
4 zlata s ekipom, 1982,1988 sa svjetskim rekordom, 1990 i 1992.godine.
2 zlata u paru s Biserkom Perman, 1980. i 1984. godine sa svjetskim rekordom.
2 srebra u pojedinačnoj konkurenciji 1980. i 1982.godine.
3 srebra u ekipnoj konkurenciji, 1976.,1978. i 1984.godine.
1 bronca u paru s Biserkom Perman 1992. godine i
2 bronce u ekipnoj konkurenciji, 1994. i 1998.godine.
Štefica Krištof je bila uspješan, uzoran i ustrajan športaš dugi niz godina, čime se može pohvaliti malo vrhunskih športaša. Za dugogodišnje sudjelovanje na svjetskim prvenstvima, osvojene medalje i suradnju sa NBC/WNBA, ona je u 2000.godini, za vrijeme 23.svjetskog kuglačkog prvenstva primila priznanje i zlatnu značku Međunarodne kuglačke asocijacije. Primila je i mnoga druga priznanja za postignute rezultate u športu, a najbolja športašica Hrvatske bila je 1978. i 1980. godine te najbolja športašica Zagreba 4 puta.
Najviše ju veseli osvajanje svjetskih rekorda, a posebno je ponosna na svjetski rekord 1980. godine u 100 hitaca sa 470.čunjeva.
Osim bogate natjecateljske karijere uspješan je i trener: bila je trener juniorske ženske reprezentacije te trener u Klubu 15 godina.
Kao suradnik Fakulteta za fizičku kulturu bila je predavač metodike kuglanja te stručni suradnik u pripremi stručne športske literature, različitih izdavača. Štefica Krištof je aktivna i kao športski dužnosnik u Zagrebačkom i Hrvatskom kuglačkom savezu.
Štefica Krištof je u športu 47 godina a i danas je aktivni natjecatelj (veteran).
Za "Trofej HOO-a" Šteficu Krištof je predložio Hrvatski kuglački savez.


HERMAN VUKUŠIĆ

Rođen je 1.siječnja 1940. godine u Splitu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vinkovcima, a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Već 1952. godine počinje se baviti športom a aktivno se bavi tenisom, nogometom, atletikom i stolnim tenisom od 1954. do 1966. godine u Vinkovcima i Zagrebu.
Herman Vukušić ima izvanredne organizacijske, pedagoške i meneđerske sposobnosti, kojima se priklonio u trenerskom radu u stolnom tenisu. Organizator je stolnoteniskih škola u STK"Lokomotiva" iz Vinkovaca, GSTK "Vjesnik" iz Zagreba, republičke škole u Opatiji, a obavljao je i niz godina dužnost mentora kadetske škole Stolnoteniskog saveza Zagreba. Trener je i seniorske momčadi GSTK "Vjesnik", jedne od najtrofejnijih hrvatskih športskih momčadi. U zlatnom razdoblju zagrebačkog i hrvatskog stolnog tenisa, trener je Dragutina Šurbeka, Antuna-Tove Stipančića i Zlatka Čordaša, koji su postizali izvanredne rezultate na međunarodnim natjecanjima, odnosno 38 medalja, i to 11 medalja na svjetskim i 27 medalja na europskim natjecanjima. Ekipa GSTK"Vjesnik" pod stručnim vodstvom trenera Vukušića bila je višestruki prvak Europe. U razdoblju od 1974. do 1990. godine bio je aktivan u HATK "Mladost". Šef je Stručnog štaba, te član Organizacijskog odbora juniorskog teniskog prvenstva Europe 1990.godine. Od 1991.do 1996. godine Herman Vukušić djeluje kao športski direktor STK"Industrogradnja" iz Zagreba, a u posljednjem razdoblju kao športski direktor STK "Večernji list" iz Zagreba.
Uz važne klupske aktivnosti, Herman Vukušić niz godina aktivan je u radu Hrvatskog stolnoteniskog saveza i Stolnoteniskog saveza Zagreba, a već punih osam godina (1992.do 2000. godine) volonterski obavlja zahtjevnu i ogovornu funkciju direktora muške stolnoteniske reprezentacije Hrvatske. U tom razdoblju pojedinci i reprezentativne selekcije osvojile su 18 medalja na europskim i svjetskim prvenstvima.
Svojim osobnim primjerom uglednog i poštovanog čovjeka, za vrijeme domovinskog rata, dokazao je socijalne vrijednosti športa. Stoga se za Hermana Vukušića može reći da je humanist na djelu i ambasador mira. Za svoj dugogodišnji rad u športu primio je brojna priznanja.
Za dodjelu "Trofeja HOO-a" Hermana Vukušića je predložio Hrvatski stonoteniski savez.


JEDRILIČARSKI KLUB "SPLIT"

Obilježava pedesetu godišnjicu rada, osnovan je 18.listopada 1950. godine. Od početka rada Klub organizira tečajeve za mornare i kormilare jedriličare, a priprema i nastupe jedriličara. Posebna se pozornost poklanja organizaciji regata i to od klupskih, regionalnih, državnih prvenstava do međunarodnih, gdje posebno mjesto zauzima organizacija Svjetskog prvenstva za klasu "Cadet " 1972. godine.
Od tradicionalnih regata posebno mjesto i rejting kod jedriličara, zauzima Omladinska regata, namijenjena (za sve klase mlađih uzrasta) i Splitova regata krstaša Split-Maslinica-Hvar -Split. Paralelno sa športskim programom pristupilo se izgradnji lučice "Split" sa društvenim domom, čime su osigurani uvjeti za bavljenje djece i mladeži jedrenjem.
Osnovana je i brodograđevna radiona, koja je proizvela niz natjecateljskih jedrilica u klasama šljuka, zvezda, dragon i olimpijska jola, što je bilo neophodno obzirom da je nabavka jedrilica u inozemstvu bila skupa i teška.
Preorjentiranjem na nove međunarodne klase, građene od poliestera, plovila se nabavljaju direktno od proizvođača a radiona nastavlja sa radom za potrebe svog članstva.
U svojoj povijesti Klub je osvojio 71 naslov državnih prvaka, te dao 101 državnog reprezentativca u svim klasama.
U razdoblju od sedamdesetih pa do početka devedesetih Klub je po svojim rezultatima neprikosnoveno najjači jedriličarski klub na prostorima bivše države, a taj svoj rejting zadržao je dobrim dijelom i do današnjih dana, obzirom na činjenicu da se nalazi u samom vrhu hrvatskog jedrenja.
Od međunarodnih rezultata posebno se ističu:
- 1988. 1.mj. na Europskom prvenstvu u klasi "420" Ravi-Drmač
- 1991. 3.mj. na Svjetskom prvenstvu u klasi "Laser" - M.Makjanić
- 1998.3.mj. Svjetsko prvenstvo u klasi "Optimist" (Muštra i Česić)
- 2000. 1.mjesto na Svjetskom prvenstvu -ekipno u klasi "Optimist" (braća Bojan i Vedran Ive zajedno s još tri jedriličara)
- nastup na OI 1952. i druga športska ostvarenja.
- Nastup na OI 2000. bio je nadomak za žensku posadu Šupak-Tadinac.
U Klubu već tridesetak godina djeluje Škola jedrenja, koja je odgojila na desetke vrhunskih jedriličara.
Za dodjelu "Trofeja HOO-a" kandidirao ih je Splitski savez športova.