Dobitnici Nagrade HOO-a Matija Ljubek 2004. - Ozren Bonačić, Minski Fabris, Ivica Horvat, Emil Hofman i Jedriličarski klub Uskok Zadar

 


Ozren BONAČIĆ

Rodio se 5. siječnja 1942. godine u Zagrebu.Viši trener i šef stručnog stožera Vaterpolskog kluba Mladost iz Zagreba.Ozren Bonačić sportom se počeo baviti godine 1949.,a u vaterpolu je prošao put od igrača,trenera,šefa stručnog stožera do izbornika.Igrao je na svim pozicijama u momčadi,ali je ostao zapamćen kao jedan od najboljih obrambenih igrača na svijetu koji je za reprezentaciju Jugoslavije nastupio 96 puta i sudjelovao na četirima olimpijskim igrama. Osvojio je srebrnu medalju na XVIII. OI u Tokiju 1964. i zlatnu na XIX. OI u Meksiku 1968., a nastupio je i na Igrama u Muenchenu 1972. i Montrealu 1976., na kojima je reprezentacija Jugoslavije bila peta.U bogatoj riznici odličja Bonačić ima i četiri brončane medalje sa svjetskih i europskih prvenstava, a kao igrač Akademskoga vaterpolskog kluba Mladost osvojio je mnoge naslove na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Nakon više trenerske škole na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Bonačić se usavršava u Italiji,a od godine 1978. radi kao trener u HAVK Mladost.Vodio je i vaterpoliste riječkog Primorja,slovenskog Triglava iz Kranja,talijansku Bresciju i zagrebački Medveščak, a sada je opet na klupi svojega matičnog kluba HAVK Mladost. Nagrada za životno djelo Saveza za fizičku kulturu Hrvatske,Republička nagrada za životno djelo, Nagrada grada Zagreba, Trofej AVK Mladost i Hrvatskoga vaterpolskog saveza, odlikovanje Redom Danice Hrvatske s likom Franje Bučara.
Predlagatelj: Zagrebački vaterpolski savez


Minski FABRIS

Rodio se 2. kolovoza 1941. godine u Splitu.Trener u Jedriličarskom klubu Labud.Minski Fabris sportom se počeo baviti godine 1952.,a kao jedriličar u klasi finn nastupio je na OI 1972. u Muenchenu, kada je bio 21.,1976. u Montrealu (13. mjesto) i 1980. u Moskvi (11. mjesto). U natjecateljskoj karijeri ostvario je mnoge vrhunske uspjehe i rezultate: osvojio je europsko zlato godine 1971. i 1978.,srebro 1977. i broncu 1979. Bio je čak 15 puta uzastopno prvak bivše države, osmerostruki prvak Balkana. Zbog ljubavi prema jedrenju, aktivan je i u veteranskim jedriličarskim natjecanjima.Tako je na svjetskim prvenstvima klase finn za veterane postigao mnoge uspjehe - godine 1998. bio je treći, a 1999. i 2001. osvojio je drugo mjesto. Od godine 1988. trener je mladih reprezentativaca sportaša u klasi finn, a školovao je generacije uspješnih hrvatskih jedriličara. Godine 2000. postaje i trenerom hrvatske reprezentacije u klasi laser. Danas radi kao trener, instruktor i učitelj jedriličarstva. Dobitnik je Nagrade za životno djelo grada Splita i priznanja Sportaš Dalmacije.
Predlagatelj: Jedriličarski klub Labud, Split


Ivica HORVAT

Rodio se 16. srpnja 1926. godine u Sisku. Viši nogometni sportski trener, umirovljenik. Nogometni reprezentativac, svestrano talentirani sportaš koji je istodobno počeo trenirati atletiku, rukomet i nogomet, olimpijac s osvojenom srebrnom medaljom u nogometu na Olimpijskim igrama 1952. u Helsinkiju u Finskoj. Sportom se počeo baviti godine 1939.Do 1944. bio je član atletske i rukometne sekcije u HŠK Concordia te nogometaš ŠK Ferraria.Nogometaš je NK Dinamo iz Zagreba od godine 1945. do 1951.Od godine 1957. do 1961. igra u inozemstvu za FC Eintracht iz Frankfurta, s kojim 1959. osvaja njemačko prvenstvo. S visokom trenerskom školom, koju je završio u njemačkome gradu Kolnu,najprije radi kao trener FC Eintracht iz Frankfurta.Godine 1967. dolazi u NK Dinamo, kada preuzima klub u završnici natjecanja Kupa velesajamskih gradova,koji i osvaja. S tim klubom godine 1969. osvaja Kup. U Zagrebu je održao više oglednih treninga, prenoseći iskustva iz kolnske škole nogometa, a zatim se vraća u Njemačku gdje nastavlja karijeru kao nogometni trener. Dobitnik je Zlatne plakete Hrvatskoga nogometnog saveza i mnogih priznanja NK Dinamo.
Predlagatelj: Hrvatski nogometni savez
(+ Preminuo 27. kolovoza 2012. u Njivicama na Krku) 


Emil HOFMAN

Rodio se 1. kolovoza 1940. godine u Karlovcu, sveučilišni profesor, doktor društvenih znanosti iz područja kineziologije. Sportaš, trener, pedagog, sveučilišni profesor i znanstvenik Hofman je zaslužan sportski radnik u hrvatskome sportu. Doktorirao je godine 1980. u području kineziologije na Fakultetu za fizičku kulturu, danas Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Jedan je od pokretača i dugogodišnji organizator Igara mladeži članica Radne zajednice Alpe-Jadran. Kao sportaš Emil Hofman bavio se atletikom - trčanjem prepona, skokom s motkom i desetobojem. Pet je puta nastupao za reprezentaciju mladeži do 20 godina i tri puta osvajao naslov prvaka bivše države, a više puta bio je prvak Hrvatske. Kao profesor na zagrebačkome Kineziološkom fakultetu odgojio je mnogobrojne, danas vrsne sportaše i sportske radnike. Bio je sportski suradnik u organizaciji velikih sportskih priredaba kojima je Hrvatska bila domaćin. Kao član Izvršnog odbora Hrvatskoga športskog saveza godine 1990. i 1991. sudjelovao je u osnutku Hrvatskog olimpijskog odbora. U dva četverogodišnja mandata bio je član Predsjedništva Zagrebačkog atletskog saveza, a od 1986. do 1991. i predsjednik Stručnog savjeta Hrvatskog atletskog saveza. Dobitnik je nagrade Narodne tehnike za rad na području fotografije, a nositelj je zvanja Zaslužnog pedagoga fizičke kulture, najvišeg priznanja Saveza pedagoga fizičke kulture Hrvatske, danas Kineziološkog društva Hrvatske.
Predlagatelj: Hrvatski akademski atletski klub Mladost, Zagreb


JEDRILIČARSKI KLUB USKOK, Zadar

Klub je osnovan u Zadru godine 1948. pod imenom Pomorsko brodarsko društvo Zadar. Natjecateljsko jedrenje u Zadru počelo je godine 1903. nastupom zadarskih uglednika Vjenceslava Stermića i Henrika de Schonefelda na Uskrsnoj regati u Malom Lošinju. Jedriličarski klub Uskok godine 2004. proslavio je 50. obljetnicu aktivnog djelovanja. Taj je klub odgojio generacije mladih i vrsnih jedriličara,a godine 1956. bio je organizator Europskog prvenstva za klasu šljuka. Uskok je višestruki organizator prvenstava Jugoslavije od godine 1959. do 1988. Godine 1999. organizirao je Europsko prvenstvo klase 470, a 2004. Svjetsko prvenstvo klase 470 i Europsko prvenstvo klase 420. Jedriličari Uskoka Tomislav Bašić i Petar Cupać godine 1990. bili su treći na Prvenstvu Balkana u klasi 470;državni su prvaci 2003.; na Svjetskom prvenstvu klase 470, održanom godine 2004. u Zadru, osvojili su 8. mjesto i sudjelovali su na Olimpijskim igarama u Ateni 2004. Matija Longin i Pavle Kostov prvaci su Europe klase 420 u Zadru 2004., a Šime Fantela je svjetski prvak u klasi optimist. U klasi zvijezda Ante - Tonći Jurin i Boško Grdović bili su prvaci bivše države 1965.
Predlagatelj: Športska zajednica Zadarske županije.