Dobitnici Nagrade HOO-a Matija Ljubek 2005. -  Mirko Novosel, Vladimir Janković, Damir Kovačić, Marinko Mikulandra i Streljačko društvo “Dalmacijacement” Solin


Mirko NOVOSEL 
Rodio se 20. lipnja 1938. godine u Zagrebu.Diplomirani je pravnik u mirovini i stručni savjetnik Hrvatskog košarkaškog saveza. Mirko Novosel košarkom se počeo baviti kao četrnaestogodišnjak i u tom sportu je ostao aktivan do danas.Do 1965. godine igrao je za Košarkaški klub Lokomotiva iz Zagreba nakon čega se odlučuje za trenerski poziv. Bio je uspješan i kao košarkaški dužnosnik obavljajući brojne zadaće kao što su direktor košarkaške reprezentacije Jugoslavije,glavni tajnik svjetskih studentskih igara Univerzijada Zagreb 1987.Od 1992. do 1995. bio je direktor košarkaške reprezentacije Hrvatske. U prvom sazivu Hrvatskog olimpijskog odbora Mirko Novosel bio je zastupnik Hrvatskog košarkaškog saveza te dopredsjednik i član Vijeća HOO-a u razdoblju od 1991. do 1995. godine. 

O liku i djelu Mirka Novosela postoje brojni novinski i publicistički zapisi ali i reprezentativna monografija “Zlatna košarka Mirka Novosela” autora Milivoja Bibića i Zorana Kovačevića. Mirko Novosel objavio je više stručnih publikacija kao i knjigu “Kako da postanem košarkaš” 1977. godine. Počeo je kao trener Košarkaškog kluba Lokomotiva iz Zagreba (od 1967. do 1971.) nastavio kao savezni trener reprezentacije Jugoslavije (od 1971. do 1976.),Košarkaškog kluba Cibona (od 1976. do 1988.),a godine 1993. preuzima dužnost trenera reprezentacije Hrvatske. Pod njegovim vodstvom košarkaške su reprezentacije osvojile 39 medalja i nekoliko naslova prvaka. Među njima su i četiri olimpijske medalje,dvije svjetske i sedam europskih. Europska udruga košarkaških sudaca (EABC) proglasila ga je 1985. godine najboljim europskim trenerom.S Košarkaškim klubom Cibona osvojio je Europsko prvenstvo,Kup kupova te devet naslova prvaka Jugoslavije te prvi naslov prvaka samostalne Hrvatske. Od brojnih priznanja za sportsko stvaralaštvo Mirko Novosel dobio je Orden zasluga za narod predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita,Orden Danice Hrvatske i Orden Danice Hrvatske s likom Franje Bučara, prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, te 1991. Državnu nagradu športa “Franjo Bučar” za životno djelo.
Predlagatelj: Hrvatski košarkaški savez

Vladimir JANKOVIĆ
Rodio se 7. svibnja 1941.godine u Vukovaru,doktor kinezioloških znanosti,izvanredni profesor na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.Vladimir Janković sportom se počeo baviti 1957. godine, a od 1959. do 1975. godine aktivno igra odbojku u Akademskom odbojkaškom klubu Mladost iz Zagreba.Kao natjecatelj AOK Mladosti osvojio je sedam puta prvenstvo Jugoslavije.Igrao je za talijanske klubove Spem Faenza,Nova Linea i Trieste. Bio je i direktor odbojkaških turnira u Nova Linea-Trst, Petrarka-Padova, Panini-Modena,Brescia. Član je udruge trenera Hrvatskog odbojkaškog saveza (UTHOS) čiji je predsjednik bio 1997. godine. Svoje bogato odbojkaško znanje prenosi mlađima kao predavač - instruktor u Italiji,Sloveniji,Hrvatskoj te na seminaru Ljetne škole pedagoga na međunarodnoj odbojkaškoj akademiji.

Vladimir Janković objavio je brojne stručne i znanstvene radove. Među ostalim,autor je knjige “Odbojka” i “Odbojka za sve” te “Priručnika za odbojkaške trenere”. Dugi niz godina objavljuje članke s odbojkaškim temama u Zborniku radova ljetne škole pedagoga,zatim u Zborniku radova na zagrebačkom sajmu sporta i u Hrvatskom športskomedicinskom vjesniku,stručnoj publikaciji Hrvatskog olimpijskog odbora. Za izniman sportski doprinos u promicanju sportskih vrijednosti, prof.dr.sc. Janković imenovan je 1992. godine ambasadorom Hrvatskog olimpijskog odbora i dobitnik je Zlatne značke pedagoga
fizičke kulture Hrvatske (1996.).
Predlagatelj: Zagrebački odbojkaški savez

 

Damir KOVAČIĆ
Rodio se 17. lipnja 1941. godine u Osijeku. Doktor medicinskih znanosti,predstojnik Klinike za kirurgiju Kliničke bolnice Osijek. Sportom se počinje baviti 1956. godine kao gimnastičar u Gimnastičkom društvu “Osijek” gdje je bio aktivan do 1959. godine. Od 1960. godine priklanja se dizanju utega i u tom sportu ostaje kao aktivni natjecatelj,a potom i sportski dužnosnik sve do danas. Bio je član reprezentacije Jugoslavije u dizanju utega osam godina i u tom vremenu obarao 14 puta rekorde za Jugoslaviju i 32 puta za Hrvatsku. U više od deset godina natjecateljskog staža osvaja šest puta seniorske naslove pojedinačnog prvaka Republike Hrvatske i pet puta Jugoslavije. Poslije uspješne sportske karijere svojim znanjima nastavlja pomagati mladim sportašima kao trener dizanja utega u Dizačkom klubu “Slavonija” Osijek kojega je suosnivač,prvi trener, a danas i predsjednik.

 

Damir Kovačić bio je i predsjednik Hrvatskog saveza za dizanje utega 1992. godine. Kao liječnik svoje je medicinsko znanje od samih početaka stavio na raspolaganje sportu kao član Odbora za zdravstvo Dizačkog saveza Jugoslavije,a od 1991. godine kao predsjednik Odbora za zdravstvo Hrvatskog dizačkog saveza i liječnik hrvatske reprezentacije u dizanju utega,te član Zdravstvene komisije Hrvatskog olimpijskog odbora i predsjednik Zdravstvene komisije Zajednice športskih udruga Grada Osijeka.Osim što je 1993. godine proglašen za najboljeg trenera,dobitnik je i nagrade,“Uzor trofej”1996. godine i godišnje Nagrade Osječko - baranjske Županije 1998. godine.
Predlagatelj: Zajednica športskih udruga i saveza Osječko-baranjske županije
(+ Preminuo 16. ožujka 2017. u Osijeku) 

 

Marinko MIKULANDRA
Rodio se 17. kolovoza 1938. godine u Šibeniku.
Inženjer je elektrotehnike u mirovini. Član IO Hrvatskog jedriličarskog saveza; potpredsjednik Zajednice športa Dubrovačko-neretvanske županije i predsjednik Dubrovačkog saveza športova.

 

O dobitniku: Marinko Mikulandra, dugogodišnji je sportski dužnosnik i sportaš koji je prije 54 godine počeo kao natjecatelj u jedriličarskom društvu Val iz Šibenika za koji je uspješno nastupao od 1948. do 1955. Osim u jedrenju, bio je aktivan sportaš i u nogometu. Od 1955. do 1961. igrao je za Nogometni klub Šibenik, a od 1961. do 1969. godine igrač je NK GOŠK - Dubrovnik. Potom se vratio jedrenju učlanivši se u Jedriličarsko društvo Orsan - Dubrovnik za koje je uspješno nastupao od 1978. do 1996. godine. Kao sportski dužnosnik član je Izvršnog odbora Hrvatskog jedriličarskog saveza, predsjednik Dubrovačkog saveza sportova, potpredsjednik Zajednice sportova Dubrovačko-neretvanske županije, predsjednik Jedriličarskog društva Orsan iz Dubrovnika, ali i niza drugih dužnosti u dubrovačkom sportu. Kao jedan od osnivača Dubrovačkog sportskog saveza i njegov predsjednik u dva mandata pridonio je uspjehu svih dubrovačkih klubova: Vaterpolskog kluba “Jug”, Košarkaškog kluba “Dubrovnik”, Odbojkaškog kluba “Dubrovnik” a i Rukometnog kluba “Metković”. Kao predsjednik Saveza zaslužan je za stvaranje uvjeta korištenja sportskih objekata bez naknade za 72 kluba ove regije, stipendiranje vrhunskih vaterpolista, plivačice Sanje Jovanović i plivača s invaliditetom Mihovila Španje. Organizirano je poticao i sudjelovao u obnovi ratom razorenih sportskih objekata Dubrovnika i regije kao i obale kojom se koriste dubrovački veslači i jedriličari. Osnivač je jedriličarskog društva Cavtat i Mljet te organizator brojnih domaćih i međunarodnih regata.

 

Karijera sportskog trenera: Radio je sa svim značajnijim nogometnim klubovima Dubrovačko-neretvanske županije te odgojio niz vrhunskih igrača od kojih su najuspješniji bili Kureta, Bonić i Petrović. Od 1969. do 1971. trener je mladih uzrasta NK GO©K-Dubrovnik, 1971.-1979. trener seniorske momčadi NK GOŠK Dubrovnik, 1974.-1976. trener Hrvatske nogometne reprezentacije - južna skupina, 1980.-1983. trener Nogometnog kluba Slaven-Gruda (Konavle), 1983.-1986. trener NK Konavljanin-Ćilipi, 1987.-1990. trener NK HTP-Dubrovnik, 1992. trener NK Slaven-Prevlaka, 1992.-1993. sportski direktor HNK Dubrovnik i 1998. trener NK Slaven-Prevlaka.

 

Nagrade i priznanja: dobitnik Nagrade Nogometnog saveza Dubrovnika 1972. godine, Zlatne plakete Vaterpolskog kluba Jug-Dubrovnik 1998. godine, Zlatne plakete Jedriličarskog društva Orsan-Dubrovnik 2003. godine, Nagrade FIFA-e 2003. godine za unapređenje nogometa te dobitnik više priznanja županijskih sportskih saveza (nogometnog, košarkaškog, boćarskog, rukometnog) za unapređenje razvoja sporta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

 

Predlagatelj: Zajednica športa Dubrovačko-neretvanske županije

 

STRELJAČKO DRUŠTVO “DALMACIJACEMENT”,Solin
Društvo je osnovano 1950. godine u Solinu.

Streljačko društvo “Dalmacijacement” iz Solina djeluje na razvoju, popularizaciji i unapređenju streljaštva u gradu i županiji više od pola stoljeća. Prioritet mu je suradnja s osnovnim školama i selekcija 300-ak mladih strijelaca svake godine. Uz to, Društvo je vlastitim sredstvima uspjelo izgraditi streljački,t eniski i fitness centar. U posljednjih 25 godina sportaši i ekipe streljačkog Društva osvojili su više od 40 medalja na svjetskim i europskim prvenstvima te Mediteranskim igrama.Iz svojih redova Društvo je imalo i sudionike na Olimpijskim igrama u Seoulu 1998., Atlanti 1996. i Sydneyu 2000. Medalje na velikim međunarodnim natjecanjima osvajali su Mladenka Malenica, Branka Jankov, Miroslav Jankov, Vesna Domazet-Vitez, Marina Borzić, Irena Boćić, Daniela Burić, Natalia Gotovac, Ana Nazor, Samma Marša. Streljačko društvo “Dalmacijacement” nagrađeno je Srebrnim grbom Grada Splita 1982., Trofejem Hrvatskog streljačkog saveza 1983., Priznanjem Hrvatskog streljačkog saveza 1984.; Republičkom nagradom fizičke kulture Hrvatske 1987.,Županijskom nagradom za sportske rezultate 1994., i redovno proglašavan najboljim klubom Županije,od 1994. do 1997. te 1999. i 2004. godine.
Predlagatelj: Županijski streljački savez Splitsko-dalmatinske županije

 

Ocjenjivački sud

Stojko Vranković, predsjednik
Katica Ileš
Biserka Perman
Tomislav Šepec
Dinko Vuleta
Branko Zorko,zamjenski član
Ante Žaja,zamjenski član