Dobitnici Nagrade HOO-a Matija Ljubek 2007. 

 

KATICA ILEŠ, Osijek

Olimpijka s srebrnim odličjem rodila se 30. ožujka 1946. godine u Osijeku, profesorica kineziologije u mirovini.
Trenerica mlađih uzrasnih kategorija u ŽRK “Osijek Croatia Osiguranje”.

Legenda osječkog i hrvatskog ženskog rukometa Katica Ileš, profesorica kineziologije u mirovini, kao trinaestogodišnja djevojčica pojavila se na asfaltnom igralištu Rukometnog kluba “Grafičar” u osječkoj četvrti Retfala i zauvijek ostala odana športu u kojem je ostavila dubok trag, ne samo na osječkoj i hrvatskoj, nego i međunarodnoj sceni. Svojom igrom i pristupom radu stekla je sve predispozicije vrhunske športašice, razvila se u najbolju kružnu napadačicu bivše države, a što je potvrđeno i kapetanskom vrpcom koju je u reprezentaciji Jugoslavije nosila u razdoblju od 1973. do 1980. U 17 godina nastupanja u reprezentativnom dresu ostvarila je 203 nastupa i postigla 348 pogodaka čime je postala apsolutna rekorderka u reprezentaciji bivše SFRJ. Kao reprezentativka bivše države osvojila je srebrnu medalju na SP-u u Nizozemskoj 1971. godine, zlato na SP-u u Beogradu 1973. Katica Ileš prva je Osječanka koja je u svoj grad donijela olimpijsku medalju. Bilo je to srebro osvojeno 1980. na Olimpijskim igrama u Moskvi. Uz proslavljenu rukometašicu veću se i najblistaviji trenuci osječkog ženskog rukometa. S RK “Osijek” 1982. godine osvaja trofej Kupa pobjednica kupova Europe. Poslije toga odlazi u Japan igrati za “Omron” iz Jamage, a ubrzo i postaje pomoćni trener japanske državne reprezentacije. Po povratku u rodni Osijek, preuzima funkciju voditeljice Škole rukometa RK “Osijek”. Od tada pa do današnjih dana ostala je aktivna i odana rukometu i športu uopće. U mandatu 1996-2000. bila je članica Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora, danas je predsjednica Odbora za šport grada Osijeka, članica Izvršnog odbora Hrvatskog kluba olimpijaca.
Predlagatelji: Hrvatski klub olimpijaca i Zajednica športskih udruga grada Osijeka

ZLATKO LUKIĆ, Zagreb - Rodio se 12. prosinca 1944. godine u slavonskim Nijemcima, diplomirani upravni pravnik.Danas je povjerenik za mlade rukometaše pri Hrvatskom rukometnom savezu.

U hrvatskom športu za njega je dovoljno reći Luks ili Kum, a riječ je o Zlatku Lukiću, čovjeku iznimno bogate športske karijere. Veza s rukometom počinje još u gimnaziji 1958. godine, kada je kao 14-godišnji dječak počeo igrati u školskim klubovima u Osijeku, a kasnije u Zagrebu. Ne postoji posao vezan uz rukomet kojim se nije bavio, a od 1993. godine radi u Hrvatskom rukometnom savezu, obnašajući dužnost povjerenika za mlađe rukometaše. U prvim zlatnim vremenima od Portugala 1994., preko Islanda 1995. do zlatne Atlante i Olimpijskih igara 1996. godine bio je direktor muške rukometne reprezentacije. Uz njegovo ime vežemo i Kupove bivše Jugoslavije koje je Medveščak osvajao '79, '81 i '87 , te uspjehe vrsnih rukometnih imena poput Mirka Bašića, Zlatka Saračevića, Gorana Perkovca, Irfana Smajlagića… Zlatko Lukić je i jedan od suosnivača rukometne škole “Mali medo”, a tijekom svoje karijere surađivao je s brojnim hrvatskim eminentnim trenerskim imenima. U težnji da promiče rukomet godinama je bio dopisnik Sportskih novosti s međunarodnih natjecanja na kojima su igrali hrvatski rukometaši. Dolazi iz obitelji sportskih djelatnika. Otac Miroslav bio je dugogodišnji tajnik Zagrebačkog nogometnog saveza i Udruženja drugoligaških klubova, brat Miroslav bio je rukometaš i rukometni trener. Na razvoju hrvatskog rukometa kao i športa općenito dugi niz godina surađivao je i s preminulim Matijom Ljubekom čije ime nosi ova Nagrada. Predlagatelj: Hrvatski rukometni savez


MARKO PRENĐA, Zadar
Rodio se 23. rujna 1942. godine u Zadru. Dr.med., specijalist sportske medicine 

Dr.med. Marko Prenđa, predsjednik Atletskog kluba “Zadar”, član Izvršnog odbora Športske zajednice Zadarske županije i Zdravstvene komisije Hrvatskog olimpijskog odbora u mandatu 2004-2008., dugogodišnji je športski djelatnik u službi športaša i njegova zdravlja. I sam športaš u mladosti, dr.med. Prenđa vrstan je poznavalac športa i uloge športske medicine u njegovom razvoju. Marko Prenđa počeo se baviti športom 1960. godine kao nogometaš u NK ”Kotarac” i atletičar u AK “Zadar”. Nakon srednje škole u Splitu, studira na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Novom Sadu. U Zagrebu nastavlja postdiplomski studij specijalizirajući 1974. športsku medicinu a 1977. epidemiologiju. Po svršetku studija u športu ostaje aktivan kao dužnosnik i športski liječnik skrbeći o zdravstvenoj zaštiti brojnih generacija vrsnih zadarskih športaša svih dobnih uzrasta kao voditelj športske ambulante grada Zadra i Zadarske županije od 1972. do 2007. godine. Koautor je stručnih publikacija među kojima je Priručnik za nogometne trenere. Za izniman doprinos razvitku nogometa u Hrvatskoj dobio je najveća priznanja Svjetske nogometne federacije i Međunarodnog olimpijskog odbora. Predlagatelj: Športska zajednica Zadarske županije


VATROMIR SRHOJ, Trogir
Rodio se 12.09.1947. godine u Splitu,Doktor znanosti iz područja kineziologije,izvanredni sveučilišni profesor na Fakultetu prirodoslovnomatematičkih znanosti i kineziologije Sveučilišta u Splitu,trener Ženskog rukometnog kluba “Trogir”.

Prof. dr. sc. Vatromir Srhoj dugi niz godina bavi se športom kao uspješan i predan športski djelatnik. Doktorirao je na Kineziološkom fakultetu na temu rukomet i autor je brojnih znanstvenih i stručnih tekstova.Športom se počeo baviti 1957. godine, a do danas broji mnoge uspjehe kao trener, rukometni reprezentativac i izbornik. Danas predaje na Fakultetu prirodoslovno - matematičkih znanosti i kineziologije u Splitu gdje predaje kolegij rukomet. Vječni zaljubljenik u rukomet igrao je u ekipama prve i druge savezne lige od 1964. do 1977. godine. Pri završetku igrače karijere opredjeljuje se za trenerski poziv i tako športski odgaja mlade rukometaše i rukometašice od 1975. godine pa sve do danas. Objavio je više od 35 znanstvenih i stručnih radova o rukometu kako u međunarodnim tako i domaćim stručnim časopisima i zbornicima s međunarodnih stručnih skupova. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za dugogodišnji uspješan trenerski rad. Predlagatelj: Ženski rukometni klub “Trogir”


ATLETSKI KLUB “KVARNER AUTOTRANS”, Rijeka
Klub je osnovan 1937. godine u Rijeci pod imenom “Gruppo atletico del Carnero”.

Atletski klub “Kvarner Autotrans” od osnutka 1937. godine sve do danas najznačajniji je atletski klub Primorsko – goranske županije, te jedan od najstarijih i po sportskim rezultatima jedan od najznačajnijih atletskih klubova u Hrvatskoj. Trenutno okuplja 350 aktivnih članova počevši od atletske sportske igraonice i škole atletike, natjecateljskog pogona u svim uzrasnim kategorijama pa do selekcije veterana koja djeluje u sastavu Kluba. U Klubu djeluje devet trenera od kojih tri profesionalna. Impresivno je da je Klub tijekom 70 godina djelovanja osvojio 1375 medalja na raznim prvenstvima Hrvatske u atletici, a športaši su nastupali na svim najznačajnijim svjetskim i regionalnim natjecanjima, od mediteranskih igara, europskih i svjetskih prvenstava do Olimpijskih igara. Među najuspješnija atletska imena Kluba izdvajaju se Luciano Sušanj, danas dopredsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, Miljenko Rak, Ivica Karasi, Davor Mihovilić, Silvija Babić, Jadranka Antunović, Vera Begić, Medžada Mulabegović, Marija Kurtović, Arna Erega i drugi uglednici hrvatskog športa. Klub je ostvario sjajnu suradnju sa školama s područja grada Rijeke i Primorsko-goranske županije i danas je intenzivno njeguje. Za iznimne športske i društvene rezultate, Klub je dobio brojna priznanja i nagrade.
Predlagatelj: Zajednica športova Primorsko-goranske županije, Rijeka