Nagrada HOO-a Matija Ljubek

Nagrada Hrvatskog olimpijskog odbora Matija Ljubek (od 1992. do 2000. "Trofej Hrvatskog olimpijskog odbora") dodjeljuje se svake godine kao najviše priznanje pojedincima za životno djelo u području sporta u znak priznanja za osobit doprinos u sportu, te udrugama koje su pridonijele razvoju pojedinih područja, od tjelesne i zdravstvene kulture djece i mladeži, sportsko-rekreativnih aktivnosti do razvoja određenog sporta ili sporta u cijelosti.

Nagradu predstavlja portret-skulptura Matije Ljubeka, rad akademskog kipara Stipe Sikirice, izrađena u bronci, i kao njezin sastavni dio pisana povelja. Trofej Hrvatskog olimpijskog odbora" dodjeljivala se kao nagrada za životno djelo u području športa u znak priznanja i časti za osobit doprinos razvitku športa u Republici Hrvatskoj. "Trofej Hrvatskog olimpijskog odbora" predstavlja brončana statua bacača koplja. Sastavni dio "Trofeja Hrvatskog olimpijskog odbora" je bila pisana Povelja u kožnoj mapi. Nagrada se u pravilu uručivala na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta utemeljenog povodom priznanja Međunarodnog olimpijskog odbora (17. siječnja 1992.)

Pravilnik o izboru i dodjeli Nagrade "Matija Ljubek" (na snazi od 2017.)
Poziv na dostavu prijedloga za Nagradu HOO-a Matija Ljubek (2021.)

Obrazac pojedinac (2021.)

Obrazac udruga (2021.)

Nagradu Matija Ljubek, koju Hrvatski olimpijski odbor dodjeljuje sportskim zaslužnicima i velikanima za životno djelo, za 2021. godinu dobili su: Branka Batinić (stolni tenis) i Josip Šojat (rukomet) iz Zagreba, Želimir Feitl (karate) iz Karlovca, Milivoj Bebić (vaterpolo) iz Solina i Alojz Muha (odbojka) iz Osijeka.

Dobitnici Nagrade Matija Ljubek, koju Hrvatski olimpijski odbor dodjeljuje sportskim zaslužnicima i velikanima za životno djelo u području sporta, ove godine dolaze iz trofejnih loptačkih sportova. To su: Predrag Sloboda (vaterpolo), Ivan Pal (rukomet), Ivica Jelić (odbojka), Damir Šolman (košarka) te Košarkaški klub Split. 

Najveću nagradu HOO-a  Matija Ljubek 2019. a za izuzetan doprinos razvitku sporta u Hrvatskoj, dobili su Košarkaški klub DOŠK Drniš, Vinko Dobrić, Teniski klub Osijek, Hrvatski veslački savez i Rukometni klub Lokomotiva.