Zagreb, 10. rujna 2018. - Na 27. obljetnicu utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović održana je svečanost uručenja godišnje nagrade HOO-a koja nosi ime nikad prežaljenog “košarkaškog Mozarta”.

Za ovogodišnje 12. izdanje Nagrade Dražen Petrović mogli su konkurirati sportašice i sportaši mlađih dobnih kategorija rođeni 1998. godine i mlađi (s navršenih najviše 20 godina života na dan 31. prosinca 2018. godine) te sportaši, najveće nade hrvatskog sporta, rođeni 2002. godine i mlađi (s navršenih najviše 16 godina života na dan 31. prosinca 2018. godine). 

U prepunom Draženovu muzeju, u nazočnosti brojnih sportaša i uglednika, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša u uvodnoj je riječi pojasnio laureatima što znači biti dobitnik ovog priznanja:

- Među dobitnicima Draženove nagrade svojedobno su bili i Sandra Perković i Filip Hrgović, čije su karijere otišle u nebo. Vjerujem da i vas to čeka… Žao mi je što ovom prigodom moram apostrofirati i jedan problem, a to je ženski ekipni sport. Ove godine nemamo niti ekipnih dobitnica nagrade jer nije bilo kandidatura. Na rujanskoj sjednici Vijeća HOO-a odlučili smo poduzeti akciju u vidu poticaja za naš ženski sport…

Potom su pozornicom prodefilirali najbolji mladi sportaši 2018. godine. Predvodili su ih pojedinačni laureati - taekwodašica Nika Klepac, koja je na juniorskom EP-u na Cipru u kategoriji do 59 kg osvojila zlatnu, a na SP-u u Tunisu u kategoriji do 63 kg srebrnu medalju, te atletičar Marino Bloudek, prvoplasirani na godišnjoj rang-ljestvici europske atletike 2017./18. u disciplini 800 m u dvorani, dok je i na ljestvici Svjetske atletske federacije (IAAF) na odličnom drugom mjestu.

Najuspješnija momčad očekivano je kadetska košarkaška reprezentacija Hrvatske (Matej Bošnjak, Ivan Perasović, Roko Prkačin, Filip Paponja, Boris Tišma, Lukša Buljević, Hrvoje Majcunić, Ante Perkušić, Dominik Rašić, Tomislav Ivišić, Duje Brala i Mario Krešić). Na  Europskom prvenstvu U16 u kolovozu ove godine u Novom Sadu, ova je momčad, pod vodstvom izbornika Milana Karakaša, osvojila je zlatnu medalju. Nažalost po prvi put u ovom izboru nije proglašena najuspješnija ženska ekipa mlađih dobnih kategorija jer na natječaj za nagradu nije pristigla niti jedna nominacija.

Veslačka braća Patrik i Anton Lončarić dobitnici su nagrade u kategoriji najuspješniji sportski par, štafeta ili posada jer su na Europskom juniorskom prvenstvu u Francuskoj osvojili prvo, a na Svjetskom prvenstvu u Češkoj drugo mjesto u dvojcu bez kormilara. Veslački blizanci konkurirali su za nagradu i prošle godine, kada ju je osvojila posada sjajnog ženskog četverca s naslovima europskih i svjetskih prvakinja.

Judašica Ana Viktorija Puliz dobitnica je nagrade u kategoriji najveće nade hrvatskog sporta. Ona je na EP-u u Sarajevu osvojila srebrno odličje u kategoriji do 44 kg te je trenutačno prva na kadetskoj rang-ljestvici, što joj je donijelo i nastup na OI mladih u listopadu ove godine u Buenos Airesu. Najvećom nadom hrvatskog sporta proglašen je tenisač Mili Poljičak  koji je na Europskom prvenstvu U14 osvojio drugo mjesto i trenutno je prvorenkirani igrač ljestvice Tenis Europa U14. 

Sve laureate i goste pozdravila je na kraju Draženova majka Biserka Petrović, otkrivši kako je njezina obitelj dobila iz SAD-a obavijest da je Dražen uvršten među 50 najboljih igrača NBA lige svih vremena.

Članovi Odbora za dodjelu Nagrade Dražen Petrović ispred Vijeća HOO-a su: Morana Paliković Gruden, Damir Martin, Boris Mesarić; predstavnici Kluba olimpijaca Martina Zubčić Dušak, Marija Anzulović i Dubravko Šimenc; predstavnici Komisije sportaša HOO-a Vedrana Malec, Snježana Pejčić i Šime Fantela te predstavnici Hrvatskog zbora sportskih novinara Vinko Knežević, Nikola Lipovac i Dea Redžić, kao i predstavnik Sportskih novosti Mario Zorko. Predsjednik Odbora je proslavljeni veslački olimpijac Damir Martin. (hoo/vk)