Zagreb, 29. kolovoza 2018. - Tradicionalno krajem kolovoza sastaje se Odbor za dodjelu Nagrade Dražen Petrović i odlučuje o laureatima. Radi se o najuspješnijim hrvatskim mladim sportašicama i sportašima do 20 godina te onima do 16 godina u kategoriji najvećih nada hrvatskog sporta.

U izboru najboljih za 2018. godinu sjednici u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) nazočilo je devet od ukupno 13 članova Odbora. Pravovaljane odluke, utemeljene na postignutim rezultatima i kriterijima iz Pravilnika nagrade, jednoglasno su prihvaćene u pet kategorija, dok u kategoriji najuspješnije ženske ekipe nije ni bilo glasovanja zbog nedostatka kandidatkinja. Na taj problem posebno je upozorila dopredsjednica HOO-a, Morana Paliković Gruden, koja je na čelu i Komisije HOO-a za ravnopravnost spolova u sportu:

- Ovaj trend nije od jučer, kriza ženskog ekipnog sporta traje već godinama. Još 2010. godine upozoravali smo da bi se ovako nešto uskoro moglo dogoditi. Moramo izraziti zabrinutost zbog toga i potaknuti nadležne na akciju…

Osim Morane Paliković Gruden, članovi Odbora za dodjelu Nagrade Dražen Petrović su dopredsjednik HOO-a Damir Martin i član Vijeća Boris Mesarić; predstavnici Kluba olimpijaca Martina Zubčić Dušak, Marija Anzulović i Dubravko Šimenc; predstavnici Komisije sportaša HOO-a Vedrana Malec, Snježana Pejčić i Šime Fantela te predstavnici Hrvatskog zbora sportskih novinara Vinko Knežević, Nikola Lipovac i Dea Redžić, kao i predstavnik Sportskih novosti Mario Zorko. Predsjednik Odbora je proslavljeni veslački olimpijac Damir Martin.

Svim laureatima nagrade će biti uručene na svečanosti u Muzeju Dražena Petrovića 10. rujna 2018. godine, na 27. obljetnicu utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora. (hoo/vk)