ZAGREB, 10. rujna 2009. - Na prigodnoj svečanosti u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović u četvrtak su uručene nagrade najperspektivnijim mladim sportašima.


Ovogodišnji dobitnici Nagrade 'Dražen Petrović' su atletičarka Sandra Perković, boksač Dino Mansour, Hrvatska juniorska ženska kuglačka reprezentacija te muška Hrvatska juniorska rukometna reprezentacija.
U nazočnosti brojnih sportaša i sportskih djelatnika, među kojima je bila i državna tajnica za sport Zrinka Kovačević, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša je naglasio da ova nagrada nosi ime po jednom od najboljih svjetskih košarkaša i nositelju triju olimpijskih odličja Draženu Petroviću koji svojim pristupom sportu treba biti uzor mladim sportašima. Nagrada se dodjeljuje u povodu proslave dana osnivanja HOO-a, koji trenutno prati i financijski potpomaže rad više od 300 mladih sportaša i sportašica. Prema riječima predsjednika Mateše, nema niti jednog hrvatskog sportaša koji je nastupio na dvjema posljednjim olimpijskim igrama, a da nije bio korisnik jednog od programa skrbi za mlade sportaše.

U jakoj konkurenciji najperspektivnije sportašice mlađih dobnih kategorija nagradu je dobila atletičarka Sandra Perković koja je ove godine osvojila zlatnu europsku juniorsku medalju u bacanju diska, ostvarila novi seniorski rekord Hrvatske (62,44) te na SP-u u Berlinu osvojila 9. mjesto.

Najperspektivniji sportaš je mladi boksač Dino Mansour koji se nedavno vratio sa zlatnom medaljom osvojenom na Europskom juniorskom prvenstvu.

Juniorska kuglačka ženska reprezentacija dobitnik je nagrade u konkurenciji ženskih ekipa zahvaljujući osvojenom naslovu svjetskih prvakinja što su izborile: Nika Cvitković, Jasmina Dubić, Maja Nanić, Saša Pavlović, Matea Skupnjak i Tihana Čavlović.

Hrvatska juniorska rukometna reprezentacija dobitnik je nagrade za najperspektivniju mušku ekipu. Mladi rukometaši su ove godine osvojili naslov svjetskih juniorskih prvaka i tada su nastupili u sastavu: Josip Pivac, Alen Grd, Ante Vukas, Damir Vučko, Lovro Šprem, Krešimir Ladinski, Luka Sokolić, Ivan Belfinger, Luka Stepančić, Nikola Špelić, Slaven Brdar, Dario Černeka, Krešimir Kozina, Vedran Huđ, Robert Markotić, Marino Marić i Ivan Slišković.

Sukladno Pravilniku Sandra Perković i Dino Mansour dobit će novčane nagrade u bruto iznosu od 20.000 kuna, dok će svaki član ženske i muške ekipe dobiti po 2.000 kuna bruto.