„Za istinsku pripadnost sportskom dobru i olimpijskom duhu“

Nagrade i priznanja u nacionalnom i međunarodnom olimpijskom pokretu i sportu, bilo da su u nadležnosti Hrvatskog olimpijskog odbora ili Međunarodnog olimpijskog odbora, izraz su poštovanja olimpijske ali i opće zajednice spram pojedinca ili udruge za doprinos u razvoju ili međunarodnom ugledu hrvatskog sporta.


Najveće priznanje Hrvatskog olimpijskog odbora je Nagrada HOO-a Matija Ljubek a dodjeljuje se za životno djelo osobito zaslužnima za znanstveni, stručni ili pedagoški rad u sportu kao i udrugama koje su doprinijele razvoju pojedinih područja sporta, od tjelesne i zdravstvene kulture djece i mladeži, sportsko-rekreacijskih aktivnosti do razvoja pojedinog sporta ili sporta u cijelosti.


Trofej Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) tradicionalna je nagrada MOO-a koju svake godine dodjeljuje za zasluge u različitim područjima olimpizma i sporta pojedincima iz redova nacionalnih olimpijskih odbora. Prvi hrvatski sportski uglednik ovu je Nagradu dobio nakon punog priznanja HOO-a 1993.

Nagrada HOO-a „Dražen Petrović ustanovljena je 2006. godine, a dodjeljuje se darovitim mladim sportašima i ekipama u obje konkurencije za izvanredne sportske rezultate i kao poticaj za daljnji sportski razvoj.


Hrvatski olimpijski odbor godišnje proglašava najuspješnije sportaše i reprezentacije ili ekipe, najveće sportske nade, najuspješnije trenere kao i najuspješnijeg promicatelja Hrvatske u svijetu. Godine 2011. HOO ukida izbor najuspješnijih nada odnosno ovu kategoriju priključuje izboru darovitih sportaša za Nagradu HOO-a Dražen Petrović.

 

Od 2004. godine Hrvatski olimpijski odbor dodjeljuje Posebno priznanje HOO-a vrsnim pojedincima iz sporta, medija, kulture i drugih područja, a čija djela dokazuju istinsku pripadnost sportskom dobru i olimpijskom duhu. Od 2006. i utemeljenjem Hrvatskog fair plav odbora HOO dodjeljuje godišnju Nagradu HOO-a za fair play.

 

Nagrada HOO-a Matija Ljubek

Trofej MOO-a

Izbor najuspješnijih

Nagrada Dražen Petrović

Posebna priznanja HOO-a

Nagrada HOO-a za fair play