Ispis

ZAGREB, 16. listopada 2008. – Sport je medij masovne, tržišne komunikacije koji daje neograničene mogućnosti promocije tvrtki, povećanja prodaje, promocije novih proizvoda, bildanje pozitivnog imidža, ali i promocije države.

ZAGREB, 16. listopada 2008. – Sport je medij masovne, tržišne komunikacije koji daje neograničene mogućnosti promocije tvrtki, povećanja prodaje, promocije novih proizvoda, bildanje pozitivnog imidža, ali i promocije države.

U 2004. godini na svjetskoj razini potrošeno je 28 milijardi dolara na sponzorska ulaganja. Od toga čak 69 posto otpada na sponzorstva u sportu. U hrvatskoj je situacija tek u začecima. No u Hrvatskoj postoji neadekvatno praćenje ekonomskih učinaka, slabo se poznaju mogućnosti ulaganja u sport i sportske priredbe, a posljedica je slabo korištenje sporta u promotivne svrhe.

O toj temi razgovaralo se na okruglom stolu u sklopu konferencije o sportu „Jačanje branda ulaganjem u sport“ koja je održana danas u zagrebačkom hotelu Sheraton u organizaciji Albatros media i uz partnerstvo Hrvatskog olimpijskog odbora. Predavanja su održali naš proslavljeni plivač Gordan Kožulj koji je prenio svoja iskustva u traženju sponzora, brand manager Gillette-a za istočnu i centralnu Europu Ron Rabinowitz, član Uprave BBDO-a Luka Dobrović, pomoćnica glavnog tajnika HOO-a za pravne poslove Biserka Vrbek, pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za marketing Ranko Ćetković, a u okruglom stolu sudjelovala su još eminentna imena iz hrvatskog sportskog života kao što su Perica Bukić, Ratko Rudić, Zorislav Srebrić i drugi.

„Sponzorstva vezana uz sport danas u Hrvatskoj funkcioniraju na prijateljskoj osnovi i nažalost to je činjenica i realnost“ rekao je Perica Bukić, dok je Gordan Kožulj uz karijeru vrhunskog sportaša morao odrađivati i posao osobnog sportskog managera, agenta. Svoja iskustva podijelio je s nazočnima te prenio američka iskustva. Luka Dobrović iz agencije BBDO ustvrdio je kako sportaši firmama pristupaju direktno, na osobnoj razini, a to pokazuje stanje kako da na tržištu ne postoje agencije koje se bave razvojem karijere sportaša kao što je to slučaj vani; kompanije ulažu zbog društvene odgovornosti nego zbog financijske koristi; problem je i u činjenici da u savezima i klubovima nema ljudi koji imaju specijalizirana, stručna znanja oko traženja sponzorstva.

Dakle, prostora za napredak i uspostavljanje sportskog marketinga ima. Ali potrebne su zakonske predispozicije kao što su porezne olakšice, zatim dugoročna strategija hrvatskih tvrtki za ulaganjem u sport i stvaranjem partnerskog odnosa; ali i specijalistička stručna znanja u nacionalnim sportskim savezima.