Utemeljiteljska skupština HOO-a održana je 10. rujna 1991. godine u Smaragdnoj dvorani hotela "Esplanade" u Zagrebu. Sjednicom je predsjedavao predsjednik Inicijativnog odbora Ivan Kern u nazočnosti mnogih sportaša, sportskih dužnosnika, gostiju,  predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana i brojnih drugih tadašnjih uglednika i predstavnika medija.


Potvrđeni su mandati prvih članova Skupštine ujedno i članova osnivača s mandatom do 1995. godine. Bili su to predstavnici 29. nacionalnih saveza olimpijskih sportova te po jedan predstavnik Hrvatskog društva sportskih novinara, danas Hrvatskog zbora sportskih novinara, Sekcije za sportsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, danas Hrvatskog društva za sportsku medicinu i Fakulteta za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu, danas Kineziološkog fakulteta.  Jednoglasnom odlukom o osnivanju, Skuština je privatila i prva Pravila (današnji Statut) te utemeljila ciljeve i zadaće HOO-a.


Za prvog predsjednika HOO-a u mandatnom razdoblju 1991. - 1995. izabran je Antun Vrdoljak, a za dopredsjednike Zdravko Hebel i Mirko Novosel. Za prvog počasnog člana HOO-a, skupštinari su proglasili predsjednika RH dr. Franju Tuđmana. Istodobno skupštinari su iz redova sportaša i sportskih uglednika imenovali i prve glasnike, poklisare/ambasadore, njih 59. zastupnike tada mlade Hrvatske i novoosnovanoga HOO-a u svijetu.

 

 

Članovi Skupštine 2008. - 2012.

Članovi Skupštine 2004. - 2008.

Članovi Osnivačke skupštine 10. rujna 1991..