ZAGREB, 9. lipnja 2014. - Povodom obilježavanja međunarodnog Olimpijskog dana i 120. godišnjice osnutka Međunarodnog olimpijskog odbora, u prostorijama Hrvatskog športskog muzeja u Zagrebu je 9. lipnja 2014. godine svečano otvorena izložba "Olimpizam putem filatelije". 


Izložba traje do 20. lipnja i jedna je od aktivnosti kojima Hrvatski olimpijski odbor (HOO), Hrvatska olimpijska akademija (HOA), Hrvatski školski športski savez, Hrvatski športski muzej, Hrvatsko društvo olimpijske filatelije i memorabilije (HDOFM) te Hrvatski klub olimpijaca obilježavaju međunarodni Olimpijski dan u Hrvatskoj. Svojim aktivnostima žele doprinijeti popularizaciji sporta i njegovih pozitivnih vrijednosti te širiti olimpijska načela među djecom i mladima.

HDOFM autor je ove izložbe u sklopu koje će Hrvatski športski muzej do 20. lipnja redovito održavati i edukativne radionice za učenike osnovnih škola. Povodom izložbe izdane su prigodne dopisnice i razglednice, a izrađen je i prigodan žig koji će biti u uporabi 23. lipnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb (Jurišićeva 13).

Filatelističku izložbu otvorili su, uz nazočnost predstavnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Gradskog ureda za sport i Sportskog saveza grada Zagreba, Đurđica Bojanić, ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja, Ivan Librić, predsjednik HDOFM, Saša Ceraj, ravnatelj HOA-e te Franjo Prot, član Vijeća HOO-a.

"Izložbom želimo pokazati kako je olimpijska filatelija sastavni dio olimpijske kulturne baštine. Na markama i drugom filatelističkom gradivu zabilježena su gotovo sva događanja iz povijesti olimpizma i olimpijskih igara" rekao je Librić. Olimpijska filatelija najpopularnija je i najstarija među sakupljačima. Prva olimpijska marka izdana je 1896. godine povodom Olimpijskih igara u Ateni, a do danas je izdano 27,000 maraka s olimpijskom tematikom.

Olimpijski dan, prvi put obilježen 1948. godine, posvećen je proslavi rođenja olimpijske ideje o obnovi Igara 23. lipnja 1894. godine u pariškoj Sorboni. Od 2009. godine moto proslave je "Move, Learn, and Discover" (pokreni se, uči i otkrij), a svake se godine nekoliko milijuna ljudi na pet kontinenata uključuje u proslavu. Petu godinu za redom HOO, kroz HOA-u, sa svojim partnerima provodi aktivnosti sportskog i edukativnog karaktera kojima obilježava međunarodni Olimpijski dan u Hrvatskoj. Osim ove izložbe, sastavni dio proslave Olimpijskog dana u Hrvatskoj u 2014. godini bila su i Državna prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske, Dan Univerzalne sportske škole, akcija čišćenja bračkog podmorja SUB-ECO BOL te natjecanje "Sport u duhu olimpizma" za djecu iz dječjih vrtića.(hoo/msč)