Ispis

Zagreb, 23. studenoga 2021. - U Zagrebu je u ponedjeljak u 88. godini preminuo istaknuti sportski djelatnik i publicist Željko Mataja. Rođen je u Vukovaru 28. veljače 1934. godine, gdje je i završio srednju školu. Diplomirao je na Visokoj školi za fizičku kulturu u Beogradu, a svojim stručnim radom i publicističkim djelovanjem uvelike je doprinio sportu u gradu Zagrebu i Hrvatskoj.

 

Od 1974. do 1991. radio je kao stručni savjetnik u Savezu fizičke kulture Zagreba, a kasnije i kao stručni savjetnik u Zagrebačkom športskom savezu. Od 1997. do 2000. savjetnik je u Gradskom uredu za obrazovanje i sport, dok je od 2005. do 2010. bio posebni savjetnik za šport Predsjednika Republike Hrvatske.

Aktivno je sudjelovao na brojnim stručnim i znanstvenim skupovima s prilozima u zbornicima, pisao je kao kolumnist u Slobodnoj Dalmaciji i Jutarnjem listu, a objavio je i brojne članke u Vjesnikovoj rubrici Stajališta te brojnim stručnim časopisima. Matajine knjige Uvod u sportski trening i Život za sport i od sporta: fenomenologija tjelovježbe i sadržaj treninga krase i police Knjižnice Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO). 

Dobitnik je nagrada Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) za publicistiku, u dva navrata i Državne nagrade za sport Franjo Bučar - godišnje nagrade 1998., te nagrade za životno djelo 2008. Odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Franje Bučara 2003. godine.

 

Hrvatski olimpijski odbor izražava duboku sućut obitelji, rodbini i prijateljima Željka Mataje!