Zagreb, 2. srpnja 2021. - Drugog dana srpnja obilježava se Međunarodni dan sportskih novinara u spomen na 2. srpnja 1924. godine kada je u Parizu osnovana Međunarodna udruga sportskih novinara (AIPS). Povodom Međunarodnog dana sportskih novinara, predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) Jura Ozmec objavio je otvoreno pismo kojim se obratio svim hrvatskim sportskim novinarima, svim članovima HZSN-a, te javnosti.

 

"Kako godina brzo leti! Ponovo je pred nama Svjetski dan sportskih novinara, 2. srpnja. Kako ga dočekujemo? Bojim se na puno načina, a niti jedan baš slavljenički ili najsretniji na svijetu. Pandemija je pokosila novinarsku profesiju, pa i nas. Posebno kolegice i kolege koji su freelanceri. Mnogi od potresa i pojave Covida nisu ni bili u redakcijama. Mnogi su se suočili s vijestima i sportskim druženjima putem Zooma, Teamsa ili sličnih platformi, a neki su i izgubili tu bitku s tehnologijom. Mnoge su tiskovine od lanjskog obilježavanja Svjetskoga dana sportskih novinara ili poskupjele ili se polako prebacuju na prodaju sadržaja dostupnog preko Interneta, ili su se, neke, ugasile. Nije bolje ni portalima, posebno ne isključivo sportskima, iako se još drže. Televizije, dostupne svim građanima Hrvatske su izgubile bitku za hrvatski sport, koji je jeftino rasprodan vlasnicima različitih naplatnih i prosječnom Hrvatu skupih kanala sa sjedištem izvan RH, a vidljivost mu je, hrvatskom sportu, minorna. Dobro je da sporta u Hrvatskoj, a time i nas uopće još ima" - stoji, između ostaloga, u otvorenom pismu čelnika HZSN-a. 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač uputili su čestitku hrvatskim sportskim novinarima koje članstvom u nacionalnom olimpijskom odboru predstavlja strukovna udruga HZSN:

 

Dragi sportski prijatelji,

čestitajući vam Međunarodni dan sportskih novinara koristimo priliku zahvaliti vam na iznimnom angažmanu kojim ste na najbolji mogući način promovirali hrvatski sport, a posebno u ovom zahtjevnom pandemijskom vremenu. Uistinu, preko vaših su tekstova, fotografija, audio i videozapisa odaslane u svijet ponajljepše poruke o Hrvatskoj. Želimo vam dobro zdravlje i svekoliki boljitak na profesionalnom i osobnom planu!  

.