Ispis

Rijeka, 18. listopada 2020. - U Rijeci je u 69. godini preminuo jedan od najuglednijih hrvatskih sportskih novinara Orlando Rivetti. Dugogodišnji novinar i kolumnist Novog lista u iznimno plodnoj profesionalnoj karijeri etablirao se kao vodeći kroničar lokalnih sportskih događaja u Rijeci i na Kvarneru, ali i kao jedan od najvažnijih komentatora nogometa i košarke na nacionalnoj razini.

Radio je i u Jutarnjem listu te Sportskim novostima, a bio je i voditelj popularne sportske emisije na riječkom Kanalu Ri. U pet navrata izvještavao je s Olimpijskih igara, kao i s brojnih europskih i svjetskih prvenstava u nogometu i košarci. Među Rivettijevim novinarskim i društvenim priznanjima, za istaknuti je Nagradu za životno djelo Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN), dodijeljenu 2012. godine.

Otišao je novinarski brend britkih rečenica, vrhunskog stila, neizmjerno galantan u epitetima i metaforama. Za podsjetnik - u dirljivom oproštajnom "slovu" legendi NK Rijeka Mladenu Romiću, preminulom 2006. godine, Rivetti je napisao: "Život je lažirana utakmica, svi je jednog dana gubimo."

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop izrazili su duboku sućut obitelji Orlanda Rivettija:

Poštovana obitelji Rivetti,

s velikom tugom primili smo vijest o iznenadnom odlasku novinarskog barda koji se nije bavio novinarstvom, nego ga je istinski živio. Ostavio je dubok novinarski trag, trajat će kao uzor budućim novinarskim naraštajima, a mi ćemo ga se posebno sjećati kao vrhunskog olimpijskog izvjestitelja. U ime cjelokupne hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime primite izraze najdublje sućuti!