ZAGREB, 1. srpnja 2015. (Hina/HOO) - Sportski novinari širom svijeta obilježit će u četvrtak 91. obljetnicu Svjetske udruge sportskih novinara (AIPS) koja je utemeljena 2. srpnja 1924. u Parizu.

Tim povodom čestitku članovima Hrvatskog zbora sportskih novinara i svim sportskim novinarima 'Lijepe naše' i svijeta uputio je predsjednik HZSN-a Jura Ozmec.

"Hrvatski su sportski novinari oduvijek bili pobornici ideje organiziranja u zajedničku udrugu, blisku svjetskoj. Naš je službeni početak sekcije, pa društva, na kraju zbora zabilježen 1949., ali dokumenti govore o tome da se hrvatsko sportsko novinarstvo ujedinjavalo i zajednički djelovalo i puno prije toga. Članstvo u AIPS-u je za nas u Hrvatskoj bio čin solidariziranja, zajedništva i novoga stvaranja u svjetskoj zajednici sportskih novinara. Danas sportsko novinarstvo, baš kao i cjelokupno novinarstvo, ne samo u Hrvatskoj, prolazi teške dane. Unatoč tome, HZSN je ne samo kompaktan i financijski stabilan, nego i naši predstavnici igraju važne uloge u svjetskome ili regionalnom sportsko-novinarskom okruženju. Imamo člana Izvršnoga odbora AIPS-a, dopredsjednik HZSN-a je predsjednik regionalnog udruženja 11 zemalja, SEESJA, Udruge sportskih novinara jugoistočne Europe, naši mladi novinari sudjeluju u novinarskim učionicama širom svijeta, posljednje u Bakuu, na Europskim igrama. Uspjeli smo, već nekoliko godina za redom, oformiti nogometnu ekipu koja predstavlja Hrvatsku na turnirima u regiji, jer znamo da sportsko novinarstvo nije i nikad neće biti tek puko komuniciranje između sportaša i javnosti, nego da je sportsko novinarstvo način života, spoj posla i druženja s kolegama širom svijeta. I trudit ćemo se i dalje ići tim smjerom", stoji u čestitci predsjednika HZSN-a u kojoj se još ističe da se članstvom u HZSN-u postaje kandidat ne samo za AIPS-ovu člansku iskaznicu, koja doslovce otvara vrata najvećih svjetskih sportskih događaja, nego i za prestižnu, ove godine uspostavljenu nagradu "Biser", koja može donijeti i 10 tisuća dolara nagrade.

"Mladim novinarima, kojima su putovanja na svjetske događaje tek daleka i gotovo nedostižna silueta, omogućavamo ne samo da na te događaje idu, nego da na njima uče što je to novinarstvo od najboljih sportskih novinara na svjetskoj razini. Svake godine imamo čast i privilegiju birati i najbolje među nama, u Hrvatskoj. Dakako, među našim članovima, jer drukčije to ne bi bilo logično. I svake godine se pozitivno iznenadimo kako je bogato i kako je široko hrvatsko sportsko novinarstvo. I to nas čini ponosnima i zadovoljnim. Dakako, to nam daje i obavezu da tako bude i ubuduće", ističe Ozmec kojemu se u čestitanju pridružio predsjednik prošle godine osnovane Udruge sportskih novinara jugoistočne Europe (SEESA) Nikola Lipovac koji se prisjetio kolega iz Grčke koji "proživljavaju jedan od najtežih scenarija za svoju zemlju, za svoje građane, pa samim time i za svoje novinare", naglasio je Lipovac koji je u ime sportskih novinara Hrvatske i SEESJA-e uputio grčkim kolegama riječi podrške.