Prije šest godina, 11. listopada 2000., u 47. godini tragično je umro proslavljeni hrvatski olimpijac Matija Ljubek, legenda hrvatskog i svjetskog kajakaštva. Izaslanstva Hrvatskog olimpijskog odbor...

Prije šest godina, 11. listopada 2000., u 47. godini tragično je umro proslavljeni hrvatski olimpijac Matija Ljubek, legenda hrvatskog i svjetskog kajakaštva. Izaslanstva Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog kajakaškog saveza, u čijem sastavu su bili Darko Dujmović, Damir Šegota i Ivan Varvodić te Marko Ćurković i Branko Lovrić, u srijedu su položili vijence na grob Matije Ljubeka na zagrebačkom groblju Mirogoj. U bogatoj sportskoj karijeri na velikim je međunarodnim natjecanjima osvojio više od 300 odličja, među kojima su i četiri medalje s olimpijskih igara u Montrealu 1976. i Los Angelesu 1984. - dvije zlatne, jedna srebrna i jedna brončana, te 10 odličja sa svjetskih prvenstava - četiri zlatna, tri srebrna i tri brončana.

Matija Ljubek bio je član Vijeća HOO-a u prvom sazivu od 1991. do 1995. te dopredsjednik HOO-a. Obnašao je dužnost izvršnog direktora i direktora Multisportskih aktivnosti HOO-a, a posljednja mu je zadaća bila dužnost šefa Misije hrvatske olimpijske delegacije u Sydneyu. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, a u studenome 2000. godine posthumno je dobio državnu nagradu "Franjo Bučar" za životno djelo.