ZAGREB, 29. prosinca 2014. - Skupština Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) usvojila je na sjednici održanoj 29. prosina 2014. godine Program javnih potreba sporta državne razine i proračun HOO-a za predolimpijsku 2015. godinu. Planirani prihodi i rashodi iznose 116,3 milijuna kuna.

Sukladno predloženom Programu javnih potreba sporta u 2015. godine prihodi od državnog proračuna planirani su u iznosu od 98,2 milijuna kuna. Predviđa se da će prihodi od marketinga iznositi 11,6 milijuna, oni od Olimpijske solidarnosti 2,9 milijuna a ostali prihodi 3,6 milijuna kuna. Što se rashoda od 116,3 milijuna kuna u 2015. godini tiče, najveći dio, 59,6 milijuna, predviđen je za redovne programe nacionalnih sportskih saveza. Ukupno 20 milijuna kuna planira se u 2015. godini potrošiti na pripreme za OI Rio, EI Baku, ZOI Pjongčang, ZOIM Lillehammer, Mediteranske igre na pijesku te Olimpijski festival europske mladeži. Za razvojne programe za sportaše planiran je iznos od 5,1 milijun, a za trenere 6,1 milijun, a za zajedničke programske zadaće 16,1 milijun kuna.

"Bilo je teško sastaviti ovaj proračun u uvjetima pritiska, nesigurnosti i gospodarske recesije", rekao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša te podsjetio na problem nepostojećeg Nacionalnog programa sporta, ključnog za utvrđivanje kriterija, kojeg je Vlada RH trebala predložiti Hrvatskom saboru najkasnije devet mjeseci nakon stupanja na snagu Zakona o sportu 2006. godine. Skupština HOO-a usvojila je izmjene Projekta pripreme i sudjelovanja hrvatskih sportaša za Igre XXXI. Olimpijade Rio 2016. na temelju kojih su današnjom odlukom Vijeća HOO-a evidentni olimpijski kandidati postali Snježana Pejčić (streljaštvo), Šime Fantela, Igor Marenić, Tina Mihelić, Ivan Kljaković Gašpić i Tonći Stipanović (jedrenje). U kategoriju TOP zlatnih olimpijskih kandidata vraćen je Giovanni Cernogoraz (streljaštvo), te Filip Ude (gimnastika) u kategoriju TOP srebrnih olimpijskih kandidata, potencijalni A olimpijski kandidati postali su Marin Draganja (tenis) i Ana Šimić (skok u vis), a potencijalni B olimpijski kandidati Karla Šitić (daljinsko plivanje) i Vlatka Pervan (streljaštvo). Na današnji dan HOO ima ukupno 102 olimpijska kandidata za OI Rio u svom Olimpijskom programu.

Odlukom Skupštine Hrvatska golf udruga stekla je status punopravnog člana HOO-a olimpijskog sporta, nakon što je primljena u punopravno članstvo Europske golf asocijacije i Svjetske golf federacije. U punopravno članstvo HOO-a primljeni su i Jet ski savez Hrvatske te Hrvatski sambo savez čiji će sportaši nastupiti na prvim Europskim igrama u Bakuu 2015. godine.

Usvojen je novi Pravilnik o postupku pred Vijećem sportske arbitraže (VSA). Precizirane su postupovne odredbe, produljen je rok za podnošenje zahtjeva za izvanredno preispitivanje odluke sportskih udruga a dopunjene su i odluke o troškovima postupka pred VSA. Skupština je usvojila i novi Pravilnik o postupku pred Etičkim odborom koji ograničava nadležnosti samo na pitanja povrede temeljnih načela Olimpizma kako bi se izbjegao sukob nadležnosti više tijela. Etički odbor od sada odlučuje i o povredi i o mjeri, a nezadovoljna stranka može se žaliti Skupštini HOO-a. Na sjednici je za novog člana Etičkog odbora izabran Josip Freiyer, kandidat Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije. (hoo/msč)