Ispis

ZAGREB, 10. rujna 2013. - Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) održalo je na dan godišnjice osnivanja HOO-a 10. rujna 2013. svoju 13. sjednicu. Na dnevnom redu bile su dopune i izmjene liste korisnika razvojnih programa za sportaše i trenere.

ZAGREB, 10. rujna 2013. - Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) održalo je na dan godišnjice osnivanja HOO-a 10. rujna 2013. svoju 13. sjednicu. Na dnevnom redu bile su dopune i izmjene liste korisnika razvojnih programa za sportaše i trenere.

U Individualni program posebne skrbi o mladima (Program II/1) uvršteni su hrvači Mario Mihalj, Ivan Šokčević, Vjekoslav Luburić, Tony Brala, Filip Frankol te daljinski plivač Ivan Šitić. Kajakaš Matija Marinić postao je korisnik Programa potpore kvalitetnim sportašima (Program III).

Status vrsnog trenera produžen je Nevenu Cegnaru (stolni tenis) i Igoru Kriajimskom, treneru seniorske gimnastičke reprezentacije i Filipa Udea. Na prijedlog Hrvatskog atletskog saveza Edis Elkasović, trener Sandre Perković, uvršten je u program vrhunskih B trenera. Trener muške vaterpolske reprezentacije Ivan Tucak uvršten je u Program angažiranja i sufinanciranja rada trenera kao vrhunski B trener, a Pero Kuterovac kao kvalitetni trener. Kriterijski rezultat za uvrštenje je osvojeno treće mjesto na Svjetskom prvenstvu. Mario Jarnečić, trener bodybuilderice i europske prvakinje Branke Njegovec, uvršten je u Program kao kvalitetni trener.

U okviru projekta Sportaši i obrazovanje HOO je u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom, Sportskom gimnazijom u Zagrebu te Hrvatskim akademskim sportskim savezom proveo istraživanje kako bi se utvrdilo mišljenje mladih sportaša o dvojnoj karijeri i njihovim interesima i potrebama u obrazovanju. Vijeće HOO-a upoznalo se s rezultatima istraživanja koji služe kao podloga za izradu prijedloga mjera i aktivnosti te stručnu raspravu o obrazovanju i osposobljavanju sportaša za vrijeme i nakon sportske karijere.

Vijeće je odlučilo predložiti tenisačicu Anu Konjuh, najuspješniju mladu sportašicu u 2013. u izboru HOO-a, za nagradu Europskih olimpijskih odbora (EOO) Piotr Nurowski. Nagrada se dodjeljuje u znak sjećanja na Piotra Nurowskog, predsjednika Poljskog olimpijskog odbora, koji je u travnju 2010. zajedno s poljskim predsjednikom Lechom Kaczynskijem poginuo u zrakoplovnoj nesreći. Ovogodišnji Trofej Međunarodnog olimpijskog odbora posthumno će se dodijeliti Zdenku Jajčeviću na proslavi Velikog dana hrvatskog sporta u prosincu. Tema Trofeja 2013. je 150. rođendan baruna Pierrea de Coubertina. Njime nacionalni olimpijski odbor može nagraditi organizaciju ili pojedinca koji je kroz svoj rad dugoročno doprinio promicanju olimpizma te ostavio bogato nasljeđe.