Ispis

Zagreb, 8. studenoga 2012. - Izborna sjednica Skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) održat će se 12. studenoga 2012. u 13 sati u hotelu Panorama u Zagrebu.
Zagreb, 8. studenoga 2012. - Izborna sjednica Skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) održat će se 12. studenoga 2012. u 13 sati u hotelu Panorama u Zagrebu.

HOO bira novi sastav Vijeća, Nadzornog i Etičkog odbora kao i drugih tijela propisanih Statutom, a za mandatno razdoblje 2012. - 2016. Po jednog predstavnika biraju nacionalni sportski savezi, njih 80 među kojima 70 punopravnih, 8 pridruženih i 2 privremena člana, te 21 športska zajednica u županijama i Gradu Zagrebu, i 9 udruga odnosno ustanova iz sastava HOO-a. Hrvatski klub olimpijaca i Komisija sportaša HOO-a biraju po tri predstavnika. Predstavnik Komisije sportaša, koja je novo tijelo HOO-a prema promjenama Statuta u srpnju ove godine, izravno je član Vijeća sa 17 članova od kojih moraju biti najmanje tri žene.

Za izbor predsjednika HOO-a potrebno je najmanje 10 potpisa punopravnih članova HOO-a o podržavanju kandidature, a član HOO-a može podržati samo jednog kandidata. Jedina pristigla kandidatura je ona aktualnog predsjednika HOO-a Zlatka Mateše koju je istaknuo Hrvatski streljački savez.

Kandidate, od kojih se bira po pet za Nadzorni odbor i Etički odbor, članstvo HOO-a je moglo predložiti do 14. listopada 2012.

HOO je dao i posebnu preporuku članstvu, i to u pogledu izbora što većeg broja predstavnica u Skupštini kao sastavnog dijela Nacionalne politike za ravnopravnost spolova i cilja od 40 postotne uravnoteženosti do 2015., a što se odnosi na oba spola. Takođe je posebno upozorio članstvo na pravodobnu registraciju tijela upravljanja i zastupanja u nadležnim tijelima uprave, kako bi izbori prošli u besprijekornim pravnim i organizacijskim okolnostima.

O postupku, rokovima, proceduralnim te drugim općim izbornim pravilima i odlukama u HOO-u Vijeće je usvojilo na sjednici 10. rujna 2012. poseban Vodič za pripremu izbora kojeg zajedno s ostalom izbornom dokumentacijom objavljujemo ovdje.