Ispis

Zagreb, 21. studenoga 2011. – Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Josip Čop sa suradnicima održao je 21. studenoga u sjedištu HOO-a kolegij s glavnim operativcima nacionalnih sportskih saveza. Njih 59 od ukupno 80 koliko je saveza učlanjeno u HOO, raspravili su ključne zadaće javnih potreba sporta u olimpijskog 2012. godini.

Zagreb, 21. studenoga 2011. – Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Josip Čop sa suradnicima održao je 21. studenoga u sjedištu HOO-a kolegij s glavnim operativcima nacionalnih sportskih saveza. Njih 59 od ukupno 80 koliko je saveza učlanjeno u HOO, raspravili su ključne zadaće javnih potreba sporta u olimpijskog 2012. godini.


„Dvomjesečne pripreme plana i programa za 2012. godinu u kojoj su Olimpijske igre u Londonu primarna zadaća, odrađene su s visokim stupnjem dogovora o prioritetima međunarodnog programa sporta za koji su zaduženi nacionalni savezi, naglasio je glavni tajnik i dodao da unatoč financijskim ograničenja u uvjetima planiranja, HOO čvrsto stoji uz razvojne programe HOO-a u kojima je prioritet sportaš i njegovo napredovanje. Svaki kandidat za Olimpijske igre bilo evidentni ili potencijalni ima punu podršku i skrb olimpijskog razvojnog programa. Jednako su važna međunarodna natjecanja na koja se hrvatski sportaš kvalificira i ishodi svoje pravo nastupa. Stoga, duboko cijenim zajednički stav HOO – a i nacionalnih sportskih saveza o tome“, kazao je glavni tajnik.

Kolege iz nacionalnih sportskih saveza izvijestio je o narednoj sjednici Vijeća HOO-a koja je planirana za 28. studenoga ove godine, a koja će prema njegovoj informaciji, Skupštini u prosincu ove godine predložiti cjeloviti godišnji plan. U slučaju potrebe radit će se rebalans plana a s osnove odluke buduće Vlade o sredstvima igara na sreću koja čine većinske prihode HOO-a.

Puna pažnja posvećena je prijedlogu nove kategorizacije sportaša kao javne ovlasti HOO-a, a na kojem intenzivno radi posebna radna skupina u skladu s ovlaštenjima i smjernicama Vijeća HOO-a. Glavne smjernice promjena bile bi, prema riječima glavnog tajnika Josipa Čopa istodobno sagledavanje kriterija kategorizacije sportaša, sa kriterijima javnih potreba sporta (2002.) te načelima i sustavu natjecanja u Hrvatskoj čija pravila vrijede od 1994. Kategorizacija sportaša posljednji put mijenjana je 2007. godine a primjenjuje se u svim športovima čiji su nacionalni športski savezi udruženi u Hrvatski olimpijski odbor kao punopravni ili pridruženi članovi.

O nastavku suradnje po sporazumu HOO-a i Ministarstva obrane RH (MORH) o zapošljavanju sportaša i korištenju sportskih objekata kojima upravlja MORH a koji je polučio odlične rezultate na korist hrvatskog sporta, bit će još dopunskih razgovora kako je izvijestio glavni tajnik prve operativce nacionalnih saveza.

Tajnici saveza dobili su i informaciju o djelovanju Sportske televizije kojoj je osnivač i stopostotni vlasnik HOO, što je prvi primjer vlasništva nekog nacionalnog olimpijskog odbora. HOO očekuje da savezi koji su ujedno i sukreatori tv programa surađuju na jesenskoj shemi programa koja je u tijeku. Glavni tajnik predstavio je i novog pomoćnika za programe nacionalnih sportskih saveza Roberta Gojevića koji je imenovan na tu dužnost od 1. studenoga 2011. godine nakon odlaska u mirovinu dosadašnjeg pomoćnika Marka Ćurkovića. Do imenovanja na dužnost pomoćnika Robert Gojević bio je voditelj realizacije programa NSS-a.