Krapina / Zagreb, 24. travnja 2022. - Finac Kalle Rovanpera (Toyota) pobjednik je drugog izdanja WRC Croatia Rallyja, voženog od četvrtka (21. travnja) do nedjelje (24. travnja) kroz pet hrvatskih županija - Zagrebačku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Primorsko-goransku i Varaždinsku. Održano je čak 20 brzinskih ispita ukupne dužine gotovo 300 kilometara, a u dramatičnoj završnici utrke Rovanpera je nadmašio Estonca Otta Tanaka (Hyundai).

Od samog početka Croatia Rallyja, Rovanpera je vodio nakon svakog brzinskog ispita. No, pljusak i prikladnije gume koje je imao Tanak na 19., pretposljednjem brzincu, okrenule su stvari na samom vrhu redoslijeda. Tanak je preuzeo vodstvo s 1.4 sekundom boljim vremenom od Rovanpere. Tako se dramatična borba preselila na posljednji brzinski ispit, od Zagorskih Sela do Kumrovca (14,09 km), gdje je 22-godišnji Rovanpera, unatoč tome što nije imao idealne gume, maksimalno riskirao i sjajno prošao kompletnu trasu za konačnu pobjedu.

Na kraju je Rovanpera ostvario 4.3 sekunde bolje vrijeme od Estonca koji se na kraju morao zadovoljiti 2. mjestom.

- Ne mogu vjerovati da smo na ovakvim gumama bili toliko dobri u ovoj završnici utrke - izjavio je je Rovanpera, trenutačno vodeći u redoslijedu Svjetskog prvenstva. Nakon tri utrke ima 76 bodova, dok je drugi Belgijac Thierry Neuville (47 bodova) koji je u Hrvatskoj osvojio treće mjesto. Četvrti je bio Irac Craig Breen, trećeplasirani u ukupnom redoslijedu s 30 bodova.

I drugo izdanje Croatia Rallyja sjajno je organizirano, o čemu svjedoči i zadovoljstvo sudionika te nekoliko stotina tisuća gledatelja trodnevne utrke.

WRC Croatia Rally (konačni redoslijed nakon 20 od 20 brzinskih ispita):

1. Kalle Rovanpera (Fin / Toyota GR Yaris Rally1) 2h48:21.5

2. Ott Tanak (Est / Hyundai i20 N Rally1) +4.3

3. Thierry Neuville (Bel / Hyundai i20 N Rally1) +2:21.0

4. Craig Breen (Irs / Ford Puma Rally1) +3:07.3

5. Elfyn Evans (VB / Toyota GR Yaris Rally1) +3:46.0

6. Takamoto Katsuta (Jap / Toyota GR Yaris Rally1) +8:08.5... (hoo/hina)