Ispis

Zagreb, 2. studenoga 2020. - Posljednjeg dana listopada u Zagrebu je u 75. godini preminuo veliki zaslužnik hrvatskog auto-moto sporta, predsjednik Autokluba INA Delta Berislav Čegelj. Od 1968. godine bio je pokretač INA Delta Rallyja, zahvaljujući kojemu će Hrvatska iduće godine biti organizator utrke Svjetskog prvenstva u reliju.

Rođen 19. veljače 1946. godine u Zagrebu, po zvanju pogonski kemičar i organizator sportske rekreacije, radni je vijek započeo u tadašnjem Chromos-Katran-Kutrlinu 1964. godine. Samo godinu-dvije kasnije prelazi u INA Naftaplin, gdje se radno zadržava do 1992. godine, da bi se ponovno vratio u iste redove 1996. godine. U međuvremenu četiri je godine bio u Autoklubu INA Delta Zagreb, a poslije Naftaplina ponovo uplovljava u sportske vode, najprije šest godina u Zagrebačkom sportskom savezu (ZŠS), a potom, do umirovljenja 2013. godine, u Zagrebačkom automobilističkom savezu (ZAS).

Oktanskim parama, onima sportske narave „zarazio“ se 1968. godine. Okidač je bio Međudruštveni reli u organizaciji AMD Ina na Preluku, gdje je posjećivao i legendarne GP moto-utrke. Prvi je puta sjeo u novi, posuđeni Opel Rekord 1700, automobil nimalo prikladan za ocjenske vožnje, ali tim istim „čudom“ od auta osvaja treće mjesto u konkurenciji Prvenstva Zagreba. To je bio poriv za naprijed. Nekoliko je godina nastupao na različitim automobilističkim natjecanjima, ali opredjeljenje je bilo usmjereno ka organizacijskim poslovima u kojima je dostigao svojevrsni vrhunac kao rijetko viđen operativac i sportski stručnjak, znalac pravila u domeni oktanskih sportova. Od 1969. godine bio je i sportskim sucem, napredujući do najviših rangova.

Berislav Čegelj bio je krajem 70-tih godina tajnikom AMD Ina Zagreb, u vremenima „zlatnih“ godina zagrebačkog auto-sporta, kada su pokretane i u začecima opstale znakovite manifestacije poput Međunarodnog Ina ženskog rallya, Ina Delta rallya, kružne auto utrke kod Mosta mladosti, brdske auto utrke na Sljemenu sa zagorske strane. Na istu se dužnost vratio krajem 80-tih sa zadaćom oživljavanja zamrlih aktivnosti i nužne reorganizacije tadašnjeg društva. I uspio je u potpunosti. Što više, novim elanom i poletom, stvarajući temelje kluba koji se desetljećima ponosi kultnim imenom „Delta“. Bio je jednim od osnivača AMK Ina Delta Zagreb, potom AK Delta Zagreb, u kojima je proveo dugi niz godina profesionalne karijere.

Samo mjesec dana prije preranog odlaska odradio je kao direktor natjecanja i posljednji radni zadatak. Bio je to „Zagreb Open 46. Ina Delta rally“, ove godine u Hrvatskoj jedino natjecanje s FIA-inim europskim prefiksom i manifestacija koju je osobno, u priopćenju da Hrvatska 2021. godine dobiva WRC Rally, spomenuo i pohvalio predsjednik FIA-e Jean Todt.

Kultna „Delta“, automobilistička manifestacija s najduljim stažom u Hrvatskoj, bila je i ostala ponos rada i djelovanja svih, brojnih članova zagrebačkog AK Ina Delta, a na zadovoljstvo cijelog hrvatskog oktanskog miljea. U tu veliku „građevinu“ puno je ciglica ugradio Berislav Čegelj. Kao sportski sudac i organizator u svojoj je karijeri objedinio više od tisuću natjecanja u zemlji i inozemstvu - sve na kotačima.

Berislav Čegelj pet je posljednjih desetljeća bio nezaobilazna karika oktanskog sporta, posebno onog zagrebačkog, a duboko u korijenima kultnog i jednog od najvećih hrvatskih automobilističkih klubova - zagrebačke "Delte". Uz klupsku aktivnost nemjerljiva je bila njegova uloga u Zagrebačkom automobilističkom savezu, kojeg je izgradio gotovo do savršenstva. Za svoj rad dobio je brojna priznanja, među njima i dvije nagrade za životno djelo - Sportskog saveza grada Zagreba i Hrvatskog auto i karting saveza.

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) izražava duboku sućut obitelji i prijateljima preminulog Berislava Čegelja!  (haks/hoo/vk))