Zagreb, 29. svibnja 2022. - Pravu berbu odličja ostvarili su hrvatski sportaši i sportašice na međunarodnim natjecanjima u vikendu iza nas. Osim četiri europske medalje u karateu, svjetske i europske bronce u jedrenju i boksu, stigle su i kolajne sa svjetskih kupova u gimnastici, streljaštvu i veslanju. 

 

Dvostruka gimnastička olimpijka Ana Đerek osvojila je dvije medalje na Svjetskom kupu u Varni - zlato na gredi, a potom i broncu na parteru. Na svom prvom natjecanju ove godine s obje nove vježbe i na gredi i na parteru, finala je izborila s trećim ocjenama. A onda u finalnim nastupima zasjala još više. Zlato na gredi Đerek je osvojila prilično uvjerljivo, s ocjenom 13,300 ispred srebrne Finkinje Maise Kuusikko (13,000) te brončane Francuskinje Aline Friess (12,450). Ubrzo nakon jednog postolja, uslijedilo je i drugo - za broncu na parteru, zahvaljujući ocjeni 12,900. Slavila je Francuskinja Aline Friess (13,000), dok je srebrna bila Mađarica Greta Mayer (12,950).

Ana je u karijeri, uključujući Varnu, imala 29 finala na turnirima Svjetskog kupa (SK), a sada je na 15 osvojenih medalja. Hrvatskoj gimnastici pak popravila je ukupne brojke i naša ženska gimnastika trenutačno ima 123 finala na SK-ima, od čega 7 zlatnih, 16 srebrnih i 15 brončanih medalja.

Komplet hrvatskih medalja u Varni upotpunio je 20-godišnji Varaždinac Mateo Žugec, osvajanjem srebra (s ocjenom 13,850) na konju s hvataljkama u svom prvom finalu Svjetskog kupa. Bolji od Žugeca bio je samo Cipranin Marios Georgiou (14,500), dok je brončani Jordanac Ahmad Abu Al Soud (13,800). U toj disciplini Hrvatska je imala još jednog finalista - Liam Rabić (ZTD Hrvatski sokol), također debitant u finalu, završio je na 7. mjestu (13,300). U svom 36. finalu u karijeri iskusna Tijana Korent zauzela je 8. mjesto u finalu preskoka s ocjenom 12,200. Sve skupa - sjajna najava Svjetskog kupa u Osijeku koji je na rasporedu od 9. do 12. lipnja.

 

Naši najtrofejniji veslači - Martin i Valent Sinković - osvojili su zlatnu medalju u dvojcu na pariće (6:09.26) na regati prvog Svjetskog kupa u Beogradu. U napetoj završnici finalne utrke, na oko 250 metara o cilja, "slomili" su do tada vodeće Poljake i prošli ciljnu ravninu sa sekundom i 20 stotinki prednosti. Treće mjesto zauzeli su Španjolci s tri sekunde i 26 stotinki zaostatka za pobjedničkim čamcem najpoznatije svjetske veslačke braće. Sinkovići i dalje drže svjetski rekord u disciplini dvojac na pariće iz Amsterdama 2014. godine, kada su 2000 metara prešli za 5:59.72, što do danas nije nadmašeno, a u ovoj su disciplini i olimpijski pobjednici iz Rija 2016. godine. Prošle godine osvojili su olimpijsko zlato i u dvojcu bez komilara. Sestre Ivana i Josipa Jurković u finalnoj utrci ženskih dvojaca bez kormilara zauzele su peto mjesto.

 

Fantastični hrvatski strijelci nastavljaju skupljati odličja u ovoj za njih vrlo uspješnoj godini. Na Svjetskom kupu u Bakuu (Azerbajdžan), olimpijac Miran Maričić osvojio je srebrnu medalju u disciplini zračna puška pojedinačno.

Za najavu vrlo uspješnog vikenda naših sportaš(ic)a pobrinula se atletska diva Sandra Perković drugim mjestom u bacanju diska u Dijamantnoj ligi, a dan kasnije kapetan nogometne reprezentacije Luka Modrić u dresu je madridskog Reala osvojio svoj peti naslov europskog klupskog prvaka. 

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita svim našim sportašima i sportašicama na iznimno trofejnom vikendu i obilju medalja donesenih u domovinu Hrvatsku koja obilježava Dan državnosti!