Petrinja / Sisak, 11. veljače 2022. - Predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Marijo Možnik i glavna tajnica HGS-a Margareta Jurčić, izvršili su primopredaju opreme Gimnastičkom klubu Petrinja i Športskom gimnastičkom klubu Sokol Sisak, kupljene zahvaljujući velikoj humanitarnoj akciji - Gimnastička obitelj za GK Petrinja i ŠGK Sokol Sisak.


Bila je to akcija koja je okupila gimnastičku obitelj nakon razornog potresa u Petrinji i Sisku, a kojima su gimnastičke dvorane potpuno uništene. Trajala je od 5. siječnja do 4. travnja 2021. godine i u njoj je skupljeno 62.100 kuna. No, kako ni GK Petrinja ni ŠGK Sokol Sisak i dalje nemaju adekvatne uvjete za rad (Petrinja radi u improviziranom šatoru, a Sisak je tek nedavno dobio mogućnost treniranja u školskoj dvorani), nove sprave nisu ni imali gdje postaviti. Nažalost, kako su vidjeli da na prave uvjete za rad trebaju očito još čekati, odlučili su na koje sprave i trenažere će biti utrošen ovaj iznos humanitarne akcije.
Tako je iz njemačke tvrtke Spieth u Petrinju stigao konj s hvataljkama kojemu se posebno obradovao jedan od naših najtalentiranijih mladih "konjaša" Marko Kenđel, te velika strunjača za učenje elemenata. Sisku je pak predana velika zaletna staza te gimnastička “gljiva”.
Uz ovo, Hrvatski gimnastički savez i DOBRO World Cup Osijek su 2021. u okviru humanitarne djelatnosti pomoći klubovima članicama HGS-a nabavili opremu (strunjače) u iznosu od 20.000 kn za GK Petrinju i 10.000 kn za ŠGK Sokol Sisak.
Hrvatski gimnastički savez zahvaljuje svima koji su sudjelovali u ovoj akciji i bar malo vratili osmijeh na lice mladim gimnastičarima i njihovim trenerima u Petrinji i Sisku.

Podsjetimo, kao rezultat zajedničkih napora Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i Zajednice sportskih udruga i saveza Sisačko-moslavačke županije, koji su projektom "Prijatelji na djelu" osigurali novčanu pomoć sportu na Banovini, u Petrinji je 12. ožujka 2021. otvorena gimnastička dvorana, prva od tri montažne dvorane, unajmljena na 18 mjeseci. Za nju je utrošeno 523.000 kuna. Osim HOO-a, vrijednom projektu donacijama su se odazvali Međunarodni olimpijski odbor, Europski olimpijski odbori, ali i Crnogorski olimpijski odbor (Olimpijski komitet Crne Gore), a jedan od pokretača te najvećih zaslužnika za uspjeh projekta je aktualni glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač. (hgs/hoo)