Zagreb, 14. listopada 2019. - Po završetku Svjetskog gimnastičkog prvenstva u Stuttgartu i službeno je potvrđeno da je hrvatska reprezentativka Ana Đerek osigurala nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju. Informacija je to koju smo saznali puno ranije, još nakon kvalifikacijskih natjecanja, ali se čekala definitivna potvrda nakon završetka finalnih natjecanja na SP-u (13. listopada). U konkurenciji natjecateljica u višeboju, preko kojeg je ostvarila plasman na OI, Đerek je zavrijedila ukupnu ocjenu 49.466, što je bilo dovoljno za 67. mjesto, ali i olimpijsku normu.

Naime, s obzirom na to da je plasman na Olimpijske igre izborilo 12 ekipa, točnije - gimnastičarke iz 12 najbolje rangiranih ekipa, ostalo je prostora za još 20 pojedinki iz natjecanja u višeboju, a otvarao se i prostor za po tri najbolje gimnastičarke u finalima po spravama... Dakle, u završnoj "raspodjeli" olimpijskih normi i (uskoro) 21-ogodišnjoj Splićanki zasluženo je pripala "viza" za Tokio.

Čelništvo Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop, čestitali su Ani Đerek ostvarenje olimpijske norme, drugi put u karijeri, nakon nastupa u Rio de Janeiru 2016. godine:

 

Draga Ana,

s velikim oduševljenjem primili smo službenu potvrdu da ćeš predstavljati hrvatsku žensku gimnastiku na Olimpijskim igrama u Tokiju. Uz najljepše želje za nastavak karijere, a posebno za nastup u Tokiju, u ime hrvatske olimpijske obitelji čestitamo ti na iznova izborenom statusu evidentne hrvatske olimpijke! (hoo/vk)