Zagreb, 27. siječnja 2018. - Pod sloganom “Muzeji i sport”, ovogodišnje izdanje manifestacije Noć muzeja simbolično je započelo u dvorani Zagrebačkog tjelovježbenog društva (ZTD) Hrvatski sokol.

Još simboličniji bio je nastup svjetskog gimnastičkog prvaka Tina Srbića u dvorani u kojoj je “kovao” najveći uspjeh hrvatske gimnastike. Izložba upriličena u ZTD-u o djelovanju Hrvatskog sokolskog saveza zapravo je ispostava Hrvatskog sportskog muzeja, na čijem je čelu odnedavno agilna ravnateljica Danira Bilić, koja je vrlo inspirativnim govorom predstavila bogatstvo sportske muzeološke ostavštine. Među brojnim dužnosnicima (i izaslanicima) iz sporta, kulture i drugih društvenih djelatnosti, predvođenih čelnikom HAZU-a Zvonkom Kusićem, otvorenju Noći muzeja nazočili su i predstavnici Hrvatskog olimpijskog odbora - predsjednik Zlatko Mateša i dopredsjednica Morana Paliković Gruden.
I brojni drugi muzeji dali su “sportski pečat” ovogodišnjoj priredbi, pa je tako Hrvatski povijesni muzej stavio fokus na boksački meč legendarnog Mate Parlova i Argentinca Miguela Angela Cuella, otprije četrdeset godina. Tijekom cijele večeri na videozidu se mogao gledati taj slavni meč, a na zidovima muzeja pročitati novinski članci iz tog vremena…
U važnost sporta u hrvatskom društvu kroz Noć muzeja moglo se uvjeriti više od sto tisuća posjetitelja u stotinjak muzejskih prostora i galerija diljem Lijepe naše. (hoo/vk)