ZAGREB, 20. listopada 2014. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Visoka škola za sportski menadžment Aspira potpisali su 20. listopada 2014. godine stipendijski ugovor s gimnastičarom Marijom Možnikom, osvajačem bronce na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu. Možniku je ovim ugovorom dodijeljena stipendija za specijalistički diplomski studij Sportskog menadženta u akademskoj godini 2014./2015.

 

S obzirom na iznimne sportske rezultate Marija Možnika i činjenicu da je već završio preddiplomski stručni studij Sportskog menadžmenta, Aspira i HOO su ga prepoznali kao idealnog kandidata za dodjelu stipendije za nastavak studija koji traje dvije godine. Troškovi stipendije iznose 60 tisuća kuna, a kompenzirat će se kroz sporazum o suradnji između Aspire i HOO. Važan zadatak Aspire je obrazovanje sportaša koji odmah nakon sportske karijere mogu ući u poslovni svijet i biti konkurentni na tržištu rada. U skladu s preporukama XIII. Olimpijskog kongresa (listopad 2009.) i Europskim projektom Athletes to Business, HOO i Aspira su u studenom 2010. sklopili sporazum o suradnji na području školovanja sportaša na studijskom programu stručnog studija Sportskog menadžmenta. Na temelju tog sporazuma Aspira, kategoriziranim sportašima omogućava studiranje uz 10% popusta na cijenu školarine te svake godine dodjeljuje stipendije najboljim sportašima.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša osvrnuo se na značaj Visoke škole Aspira u obrazovanju vrhunskih sportaša te pohvalio Marija Možnika kao izvanredan primjer sportaša koji jednako uspješno razvija akademsku i sportsku karijeru.

„S obzirom na velike podvige Marija Možnika, ne samo sportske već i akademske, jer osim što je završio diplomski studij na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je zaposlen ako asistent upisao je i doktorski studij, on u potpunosti zaslužuje stipendiju koja mu se pruža" rekao je dekan Aspire Slobodan Dragičević.

Možnik se zahvalio HOO-u i Aspiri. „Uspio sam uskladiti svoje sportske obaveze s akademskom karijerom te polagati ispite u roku. Nadam se da će to biti motivacija i poticaj drugim vrhunskim sportašima da krenu istim putem" dodao je.

Glavni tajnik HOO-a Josip Čop podsjetio je na vrhunske sportaše poput Šime Fantele, Tine Erceg, Ivice Kostelića i mnoge druge koji pored svoje aktivne sportske karijere uspješno grade i sportsku karijeru. (hoo/msč)