Zagreb, 4. svibnja 2009. - Predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i Josip Čop ugostili su u ponedjeljak, 4. svibnja brončane nositelje plesnog odličja s Europskog prvenstva 2009. u latinsko američkim plesovima - Tatsianu Lahvinovich i Zorana Plohla, prvog odličja u sportskom plesu u Hrvatskoj.

Zagreb, 4. svibnja 2009. - Predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i Josip Čop ugostili su u ponedjeljak, 4. svibnja brončane nositelje plesnog odličja s Europskog prvenstva 2009. u latinsko američkim plesovima - Tatsianu Lahvinovich i Zorana Plohla, prvog odličja u sportskom plesu u Hrvatskoj.

Tatsiana Lahvinovich i Zoran Plohl ujedno hrvatski prvaci već dvije godine za redom, do odličja osvojenog na Europskom prvenstvu u njemačkog gradu Oldenburgu, došli su s nizom izvanrednih rezultata u međunarodnoj plesnoj konkurenciji; 2008. na Svjetskom prvenstvu u Melbournu u Autraliji osvojili su 4. mjesto, u Tokiju u Japanu na Grand Slam turniru 3., a na Otvorenom prvenstvu Njemačke u Stutgartu 5. mjesto. Uz prvu brončanu medalju za hrvatski sportski ples, Tatsiana Lahvinovich i Zoran Plohl osvojili su 2009. na Otvorenom prvenstvu Velike Britanije u Bournemouthu i odlično 4. mjesto.

Susret s brončanim vrhunskim sportašima sportskog plesa, bio je prilika za razgovor kako o uvjetima razvoja sporta kojem pripisuju vrhunske sportske i umjetničke odlike tako i o svesrdnoj pomoći Hrvatskog olimpijskog odbora. Odličje u ovom sportu kojeg Hrvatski olimpijski odbor prati i podupire s velikom pažnjom izvanredna je okolnost za budućnost i afirmaciju izuzetno atraktivnog sporta općenito a osobito kod mladeži, kazao je predsjednik Zlatko Mateša čestitajući plesnom paru na medalji i zanimajući se za uvjete rada sportaša.

Ključnu potporu Savezu koji, kako je kazao njegov predsjednik Nenad Židak, unatoč mladosti od 17 godina (Savez je osnovan 1992.), ovim dokazuje svu ozbiljnost i konkurentnost punopravnog člana hrvatske sportske i olimpijske obitelji, imat će već započeti dogovori, zasad u Gradu Zagrebu, o odgovarajućoj dvorani koja je neophodna za sustavan rad klubova i reprezentacije. Uz nadarene sportsko plesne parove hrvatske reprezentacije u odgovarajućoj dvorani, te obrazovanje trenera i sudaca ovaj bi sport, uz sve očituju popularnost među mladima, mogao stvoriti još prostora vrhunskim sportskim dostignućima, procjena je čelništva Saveza. Dotada, a već ove godine, hrvatski plesni parovi nastupaju na jednom od najprestižnijih športskih plesnih natjecanja u Engleskoj (Blackpool Dance Festivala) a nakon nastupa na seriji Grand Slam turnira u Sjedinjenim američkim državama i Njemačkoj, očekuje ih Svjetsko prvenstvu u latinsko američkim plesovima u Sloveniji u Mariboru 7. studenoga ove godine.

Primanju u Hrvatskom olimpijskom odboru, uz brojne predstavnike medija, nazočili su Marko Ćurković, pomoćnik glavnog tajnika za programe nacionalnih sportskih saveza HOO-a, uz predsjednika i dopredsjednika Hrvatskog športskog plesnog saveza, Nenada Židaka i Borisa Šušnjare, izbornica reprezentacije Ksenija Plušćec Quesnoit, v.d. glavni tajnik Bojan Mamula, dopredsjednik Zbora sudaca Saveza Antun Marki, te Tomislav Valdec i Luka Antunović, predsjednik i glavni tajnik zagrebačkog plesnog klub Spin čiji su članovi brončani plesni par s EP-a Tatsiana Lahvinovich i Zoran Plohl.