London, 28. srpnja 2020. - Prema informaciji iz Svjetske atletske federacije (World Atletics), olimpijske kvalifikacije za maraton i brzo hodanje mogu početi prvog rujna, tri mjeseca prije u odnosu na kvalifikacije u ostalim atletskim disciplinama, prolongirane do 30. studenoga.

Promjenu statusa maratona i brzog hodanja u cjelokupnom atletskom "paketu" za Igre u Tokiju 2021., predsjednik Svjetske atletske federacije i odnedavni član MOO-a Sebastian Coe obrazložio je malim brojem prilika za ostvarivanje olimpijske norme u spomenutim disciplinama.

- Većina glavnih maratona u svijetu već je otkazana ili odgođena za ostatak ove godine, a razvoj pandemije otežava predviđanje hoće li utrke, predviđene za prvu polovicu sljedeće godine, uopće biti organizirani. Sadašnja nezavidna situacija, u kombinaciji s činjenicom da maratonci i brzi hodači mogu proizvesti samo vrlo ograničen broj visokokvalitetnih izvedbi godišnje, zaista bi suzili njihov kvalifikacijski okvir bez ove prilagodbe - kazao je Coe.

Od hrvatskih maratonaca, maratonki i brzih hodač(ic)a, samo je Bojana Bjeljac tijekom 2019. ostvarila (maratonsku) normu za Tokio, a u Olimpijskom programu Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), kao predolimpijske kandidatkinje još su i Matea Parlov Koštro i Nikolina Šustić Stanković u maratonu te Bruno Erent (50 km) i Ivana Renić (20 km) u brzom hodanju. (hoo/vk)