Ispis

Sveti Martin na Muri, 8. rujna 2018. - Iznimno atraktivnom sportskom događaju - Svjetskom prvenstvu u trčanju na 100 kilometara - u subotu je domaćin bio Sveti Martin na Muri, točnije - prekrasna turistička destinacija Toplice Sveti Martin. SP je nazočnošću uveličao i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša.

 

Uvertirom u ultramaratonski spektakl bio je u četvrtak panel na temu: Ultratrčanje - sport koji prelazi granice fizičkog i mentalnog. Subotnji start uslijedio je u 7 sati ujutro, a najbrži natjecatelji iz ukupne konkurencije od oko 400 sudionika u nekoliko kategorija, stigli su na cilj u ranim poslijepodnevnim satima. Osim seniorskih reprezentativaca iz 42 države, nastupilo je i stotinjak natjecatelja u veteranskoj kategoriji pa se utrka bodovala i za Svjetsko veteransko prvenstvo.

Pobjednica u ženskoj konkurenciji Nikolina Šustić istrčala je i novi hrvatski rekord 7:20.34. Splićanka, članica zagrebačkog AK Sljeme, bila je najbrža u konkurenciji 108 suparnica, među kojima su joj bile i četiri klupske kolegice - Veronika Jurišić (18.), Antonija Orlić (46.), Paula Vrdoljak (60.) i Adrijana Šimić (88.). Olimpijka Marija Vrajić nije završila utrku zbog ozljede lijevog zgloba. U utrci za državno prvenstvo bodove je osvojila i Šibenčanka Radmila Maksimović.
Ekipno su najbolji bili Japanci i Japanke. Naše predstavnice bile su vrlo dobre, treće u konkurenciji 31 reprezentacije. I naši su trkači završili nastup na solidnom 12. mjestu, među 38 momčadi. Dejan Radanac bio je naš najbolje plasirani ultramaratonac pojedinačne konkurencije - na 37. mjestu, a dominaciju su potvrdili Japanci, s dvojicom najbržih i čak četvoricom trkača u Top 6.

 

- Sveti Martin na Muri pokazao se sjajnim organizatorom ovoga natjecanja. Vrijedni domaćini potvrdili su da im je i u budućnosti dobro aspektirana kombinacija sportske i turističke ponude - poruka je predsjednika HOO-a Zlatka Mateše, uz iskrene čestitke Nikolini Šustić na novom velikom ultramaratonskom pothvatu. (hoo/vk)