Tokio, 4. rujna 2021. - Posljednjeg natjecateljskog dana na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, Hrvatska je stigla i do već sedme medalje nakon što je parataekwondaš Ivan Mikulić (26) u finalu kategorije +75 kg izgubio od Iranca Asghara Aziziaghdama sa 10-12 osvojivši srebro.

Tokijska Makuhari Messe Hall očito je sretna za hrvatske tekvondaše. Podsjetimo, prvo zlato za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojila je sjajna takwondašica Matea Jelić, potom je Toni Kanaet osvojio broncu, a niz je nastavio i paraolimpijac Ivan Mikulić osvojivši srebro.

Nakon što je u prvom kolu bio slobodan, Mikulić je otvorio turnir četvrtfinalnom pobjedom protiv Marokanca Rachida Ismailija Alaouia s uvjerljivih 28-11. Jednako uvjerljiv bio je i u polufinalu protiv prvog nositelja Amerikanca Evana Medella kojeg je porazio sa 28-9. U finalu je bio i nadomak zlatu, ali je u dramatičnoj završnici izgubio 10-12. Odlično je krenuo i nakon prve runde poveo je sa 6-1, a na staru druge imao je i 7-1, no Iranac je okrenuo rezultat u vodstvo 10-7. Naš borac je uspio izjednačiti (10-10) 30 sekundi prije kraja, no Aziziaghdam je 12 sekundi prije kraj poveo sa 12-10 i prednost obranio do kraja.

- Bilo je neizvjesno, neke stvari su mogle biti bolje, ali srebro je tu oko vrata. Ovo je prva povijesna paraolimpijska medalja za hrvatski tekvando. Presretan sam, ovo je kruna mojeg rada i karijere. U posljednjih 10 godina osvojio sam 11 medalja, o ovome sam sanjao. Nikada nisam bio bolje pripremljen, imao sam i mentalnu snagu - kazao je član splitskog Galeba.

Gotovo u isto vrijeme na Olimpijskom stadionu u Tokiju nastupala su trojica hrvatskih paraatletičara - Zoran Talić u skoku u dalj, Deni Černi u bacanju kugle, te Vladimir Gašpar u bacanju koplja. Najveći uspjeh ostvario je Černi (28) koji je u kategoriji F 33 osvojio broncu s rezultatom 11.25. Paraatletičar atletskog kluba OTOS Grubišno Polje otvorio je natjecanje s rezultatom 10.58, potom je kuglu bacio 11.01, te u trećoj seriji 11.25 što je bilo dovoljno za preuzimanje trećeg mjesta. Do kraja je imao jedan neuspjeli pokušaj, te hitac od 10.54.

Srebro je osvojio Alžirac Kamel Kardjena s rezultatom 11.34, dok je zlato osvojio Marokanac Zakariae Derhem bacivši kuglu tri centimetara više. Ovo je najveći uspjeh hrvatskog rekordera u bacanju kugle, diska i koplja u kategoriji F33.

Naši paraolimpijci su osvojili sedam odličja uTokiju, ukupno 25 na ljetnim izdanjima Igara.

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita parataekwondašu Ivanu Mikuliću i paraatletičaru Deniju Černom osvajanje srebrne i brončane medalje na POI-ju u Tokiju!