Tokio, 3. rujna 2021. - Na Paraolimpijskim igrama u Tokiju hrvatski predstavnici bljesnuli su s još dva osvojena odličja. Najbolji hrvatski paraplivač Dino Sinovčić (29) osvojio je broncu na 100 m leđno u kategoriji S6, dok je paraatletičarka Mikela Ristoski (31) također s broncom oko vrata završila nastup u skoku u dalj u konkurenciji sportašica s intelektualnim poteškoćama.

Sinovčić je do bronce stigao u dramatičnoj završnici, prestigavši u posljednjim metrima Kineza Hong Yanga. Na kraju je bio treći s rezultatom 1:15.74, srebro je pripalo Argentincu Matiasu de Andradeu (1:15.40), dok je zlato osvojio Kinez Hongguang Jia (1:12.72). Isti redoslijed bio je i u jutarnjim kvalifikacijama.

- Ovo je nešto fenomenalno, trenutno nema nitko sretniji od mene. Znam da će mnogi misliti da je to tek bronca, ali treba biti ponosan što sam uopće ovdje. Zatim što sam ušao u finale, a borit se za medalju i osvojiti je iznad toga nema ništa - kazao je plivač splitskog Mornara koji je u Tokio stigao kao aktualni svjetski, bivši europski i aktualni europski doprvak. 

Do brončanog odličja na Paraolimpijskim igrama u Tokiju stigla je i skakačica u dalj Mikela Ristoski, postavši prva hrvatska sportašica koja je osvajala medalje na trima ljetnim Igrama u nizu - iz Londona 2012. ima broncu, prije pet godina u Rio de Janeiru je bila zlatna, da bi u Tokiju ponovo "doskočila" do bronce. Pobijedila je Poljakinja Karolina Kucharczyk s novim paraolimpijskim rekordom od 6.03 metara, druga je bila Ruskinja Aleksanda Ručkina sa 5.49, dok je Ristoski bila treća sa 5.46.

 - Zadovoljna sam osvojenom medaljom, ali ne i sa skokovima. Dugo smo čekali, pa sam se malo ohladila. Međutim, sretna sam zbog osvojene medalje. Tri medalje u nizu, nije to mala stvar. Zaista mogu biti ponosna, no nisam još sve rekla - poruka je članice AKOSI-ja Medulin.

S nove dvije bronce iz Tokija, hrvatski paraolimpijci trenutačno su na 24 medalje, osvojene na ljetnim Igrama. 

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Dini Sinovčiću i Mikeli Ristoski osvajanje paraolimpijskih brončanih odličja u Tokiju!