Tokio, 2. rujna 2021. - Hrvatski paraatletičar Ivan Katanušić (30) osvojio je srebrnu medalju u bacanju diska u kategoriji F64 atletičara s potkoljeničnom amputacijom na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, ostvarivši najveći uspjeh u karijeri. Natjecanje je održano na rubu regularnosti po jakoj kiši koja je neumorno padala tijekom cijele večeri. Atletičari su više vremena trošili na brisanje bacališta nego na koncentraciju uoči bacanja.

 

U takvim, gotovo nemogućim uvjetima 30-godišnji Imoćanin, član zagrebačkog Dinamo Zrinjevca, je osvojio srebro s rezultatom 55.06 m. Zlatno odličje pripalo je Amerikancu Jeremyju Campbellu sa 60.22 m, dok je broncu osvojio Britanac Dan Greaves sa 53.56 m.

- U ovaj trenutak je stalo pet godina krvi, znoja, suza, upale išijasa, loma noge, upale slijepog crijeva, operacije zgloba, sastavljanja ligamenata. I još kada sam vidio ovo vrijeme, rekao sam treneru ili ću danas "poginuti" i osvojiti medalju, ili je za mene kraj sporta. Ne bih se predao pa da je padalo još jače - kazao je srebrni paradiskaš Katanušić.

Imao je sreću što ga je na startu atletske karijere u ruke primila trenerska legenda za bacače, pokojni Ivan Ivančić, s kojim je i ostvario prve velike rezultate u kugli i disku. Kada je u kolovozu 2014. Ivančić preminuo, Katanušić je počeo raditi s aktualnim trenerom Rolandom Vargom.

Svjetskim broncama iz Londona 2017. i Dubaija 2019. pridodao je i šest medalja s europskih prvenstava, uključujuću zlato u bacanju diska iz Bydgoszcza 2021. i zlato u bacanju kugle iz Grosseta 2016. Nakon medalja na svjetskom i europskom prvenstvu, te IWAS Svjetskim igrama, Katanušić je tako stigao i do odličja na najvećem natjecanju za osobe s invaliditetom, a njegovo srebro je 22. hrvatska paraolimpijska medalja.

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Ivanu Katanušiću osvajanje srebrnog odličja u bacanju diska na Paraolimpijskim igrama u Tokiju!