Tokio / Zagreb, 29. kolovoza 2021. - Hrvatski paraolimpijci nastavljaju tamo gdje su stali olimpijci nekoliko tjedana ranije na istim borilištima u Tokiju. Velimir Šandor (35) osvojio je srebrnu medalju u bacanju diska u kategoriji F52, osiguravši tako Hrvatskoj prvo odličje na tokijskim Paraolimpijskim igrama.

 

Šandor je do paraolimpijskog srebra stigao bacivši disk 19.98 metara, dok je zlato osvojio Poljak Piotr Kosewicz s četiri centimetra boljim rezultatom. Broncu je osvojio Indijac Vinod Kumar s 19.91 metra, a legendarni Latvijac Aigars Apinis, vlasnik osam paraolimpijskih medalja u disku i kugli, na kraju je bio četvrti (19.54). Šandorovo srebro ujedno je i 20. medalja naših paraolimpijaca na ljetnim Igrama (pet zlatnih, šest srebrnih i devet brončanih odličja). Atletičaru velikogoričkog Uspona to je najveći uspjeh u karijeri, nakon bronce u Rio de Janeiru prije pet godina. 

 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i i glavni tajnik Siniša Krajač čestitali su našim paraolimpijcima prvo osvojeno odličje na Igrama u Tokiju.

 

Dragi naši paraolimpijci,

 

silno nas je razveselila prva paraolimpijska medalja osvojena u Tokiju. To je znak da nastavljate putem koji su s osam osvojenih odličja utrli hrvatski olimpijci na srpanjsko-kolovoškim Igrama. S dubokim uvjerenjem da je ovo samo početak vaše "berbe medalja", u ime hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime čestitamo osvajanje "prvijenca", a posebno najzaslužnijem za to - sjajnom srebrnom diskašu Velimiru Šandoru!