Čelnici Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i Josip Čop, uz nazočnost glavnog tajnika Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ticijana Komparića i glasnogovornika Darka Maića, primili su...

Čelnici Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i Josip Čop, uz nazočnost glavnog tajnika Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ticijana Komparića i glasnogovornika Darka Maića, primili su u srijedu 29. kolovoza, delegaciju Hrvatskog sportskog saveza slijepih (HSSS) inače člana HPO-a. U sastavu delegacije stigle su nositeljice odličja Marija Iveković, zlatna u troskoku i svjetska rekorderka te Marija Mikulić, sa brončanom medaljom na 800 metara sa Svjetskog prvenstva održanog u Sao Paolu u kolovozu ove godine.

Uz zanimljivosti o boravku u južnoameričkom Sao Paolu, u srdačnoj atmosferi, susret je većim dijelu bio posvećen pripremama za Paralimpijske igre Peking 2008. koje će se održati odmah nakon OI. Predsjednik HSSS-a i šef misije u Sao Paolu Franko Bakša, uz atletskog izbornika Branka Omazića i glavnog tajnika HPO- a Komparića, izvijestili su čelnike HOO-a o interesu za proširenje sportskog programa osoba s invaliditetom i osnivanju nacionalnih sportskih saveza pojedinih sportova, a po uzoru na slijepe i slabovidne, te gluhe. Među njima su i odbojkaši organizirani u devet klubova u Hrvatskoj a čija je reprezentacija ozbiljni kandidat za PI Peking 2008., zatim kuglači koji su na nedavnom Svjetskom prvenstvu osvojili drugo mjesto.

U skupinu spremnih za osnivanje samostalnih saveza unutar Hrvatskog paraolimpijskog odbora su i atletičari koji su u Hrvatskoj okupljeni u 11 klubova. Uz pripreme za PI Peking 2008., te organizacijski ustroj po sportovima, ove se sportske institucije iznimno trude uvjeriti medije kako bi dali poticaj sportašima s invaliditetom i njihovom doprinosu hrvatskom društvu. "Imate našu punu podršku", kazao je predsjednik Mateša, te najavio moguću pomoć HOO-a u planiranom zajedničkom sportskom programu Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatske radio televizije.