ZAGREB, 5. studenoga 2009. – Hrvatska i speedway stadion u Donjem Kraljevcu domaćini su prestižne Speedway Grand Prix utrke koja će se održati 28. kolovoza 2010. godine

ZAGREB, 5. studenoga 2009. – Hrvatska i speedway stadion u Donjem Kraljevcu domaćini su prestižne Speedway Grand Prix utrke koja će se održati 28. kolovoza 2010. godine, objavljeno je na danas održanoj zajedničkoj konferenciji za novinare Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i Hrvatskog motociklističkog saveza (HMS).

Speedway Grand Prix utrka kojoj je Hrvatska domaćin, bit će osma od ukupno 11 utrka koje se boduju za naslov Svjetskog prvaka u speedwayu, a na stadionu Milenium u Donjem Kraljevcu nastupit će i hrvatski predstavnik, svjetski doprvak do 21 godine i europski juniorski prvak Jurica Pavlic. Utrka će biti u organizaciji speedway kluba Unia koji već dugi niz godina sustavno djeluje na popularizaciji i širenju speedwaya u Hrvatskoj.

„U našoj strategiji motociklistički sport zauzima važno mjesto, a speedway je iznimno atraktivna disciplina. Činjenica da je dobivena organizacija Grand Prix utrke dokazuje koliko klub Unia radi na popularizaciji i promociji speedwaya u Hrvatskoj“, rekao je predsjednik Mateša.

Grand Prix je najviši rang natjecanja u speedwayu u kojem nastupa 16 vozača (osam najboljih vozača iz prvenstva, tri vozača iz kvalifikacija, četiri s pozivnicom te jedan vozač s pozivnicom domaćina, odnosno organizatora Grand Prix utrke).

„Vrlo smo ambiciozan klub što dokazuju 23 organizirane utrke u četiri godine, od kojih je najznačajnije bilo finale Svjetskog U21 prvenstva održanog ove godine. No dobivanje organizacije Grand Prix utrke je kruna svih napora i htjenja uloženih prošlih godina u razvoj speedwaya u Hrvatskoj“ rekao je predsjednik Speedway kluba Unia Zvonimir Pavlic.

Speedway je jedan od najuzbudljivijih motociklističkih sportova. Motori koje natjecatelji voze su vrlo specifični jer nemaju niti kočnice niti brzine, već samo kvačilo i gas. Utrka se sastoji od 20 vožnji u kojoj se natječe po četiri vozača i voze se četiri kruga na stazi ovalnog oblika duljine 400m.