Dubai, 20. studenoga 2021. - Hrvatski karataš Anđelo Kvesić i karatašica Lucija Lesjak osvojili su brončana odličja u teškoj kategoriji na Svjetskom prvenstvu u karateu u Dubaiju. Naš najbolji karataš, tokijski olimpijac Ivan Kvesić, nije uspio izboriti broncu.

Pretposljednjeg dana prvenstva Lucija Lesjak je u dvoboju za broncu u kategoriji iznad 68 kg bila bolja od Čehinje Martine Sachove s 3-2. Prije četiri dana Lesjak je svladala Austrijanku Loru Ziller. Borba je završila 2-2, ali je Lucija išla dalje na "senshu", odnosno prvi osvojeni bod. U nastavku uspjesi protiv Kanađanke Yashne Hathi 8-0, Šveđanke Lise Rasmusson 6-1 i Amerikanke Circus Lingl 2-0. U polufinalu je izgubila od Egipćanke Menne Shabaah Okile s 2-1, pa se zbog toga i borila za brončanu medalju. Nakon te borbe uslijedilo je veliko slavlje naše predstavnice, kojoj je to prva velika pojedinačna medalja na velikim seniorskim natjecanjima. Bila je članica brončane ekipe na nedavnom EP-u u Poreču, a prije dvije godine osvojila je i naslov svjetske prvakinje u konkurenciji mlađih seniorki.

Nakon Linza prije pet godina, Anđelo Kvesić je osvojio drugu pojedinačnu medalju na SP-ima, što je u dosadašnjoj povijesti hrvatskog karatea u pojedinačnim nastupima u konkurenciji natjecatelja uspjelo još samo Junioru Lefevreu (2000. zlato u Muenchenu, 2002. srebro u Madridu).

U meču za brončanu medalju u kategoriji +84 kg Anđelo Kvesić je nadmoćno svladao Španjolca Babakara Sackho Seka s 5-0. Još prvoga dana SP-a Anđelo je ostvario četiri trijumfa - protiv Juhnyeok Kima iz Sjeverne Koreje 4-0, Roba Timmermansa iz Curacaoa 3-0. Na isti način pobijedio je i Nizozemca Tyrona-Darnella Lardya. Najvažnija je zapravo bila četvrtfinalna pobjeda nad Grkom Georgiosom Tzanosom 2-1, ostvarena u posljednjoj sekundi. U polufinalu bolji je bio Gruzijac Gogita Arkania s 3-1.

Na Svjetskom prvenstvu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nastupilo je 982 karataša i karatašice iz 105 država, a prema osvojenim odličjima,  Hrvatska s dvije bronce dijeli 17. mjesto na ljestvici uspješnosti država.

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Luciji Lesjak i Anđelu Kvesiću osvajanje svjetskih brončanih medalja u pojedinačnoj konkurenciji!