Konya, 30. listopada 2022. - Dva odličja stižu u Hrvatsku sa Svjetskog prvenstva u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore u turskoj Konyi. Sara Tomić osvojila je naslov svjetske kadetske prvakinje u kategoriji iznad 54 kg, nakon što je u finalnom dvoboju pobijedila Španjolku Mirreiu Villanuevu Bejarano s 1-0.

Nezaustavljiva Tomić do finala je pobjednički "nanizala" Bugarku Veneru Stoimenovu (4-0), Portugalku Angelinu Rodrigues (3-0), Srbijanku Teodoru Krstović (3-1) i Egipćanku Malak Elbarbary (1-0).

Druga naša reprezentativka, Ema Sgardelli, osvojila je brončanu medalju u konkurenciji mlađih seniorki. U borbi za odličje u kategoriji do 50 kg svladala je Kazahstanku Maliku Abzhanovu s 4-3. Sgardelli je do borbe za broncu stigla tako što je sudačkim preglasavanjem izborila nastup u 2. kolu jer u susretu s predstavnicom Kosova Redonom Gashi nije bilo bodova. U nastavku je svladala Latvijku Aleksandru Mihailovu s 3-0, potom Tajvanku Chen Tzu-Yun s 4-1 te Portugalku Leu Barros s 3-2. U polufinalu je doživjela minimalan poraz (2-3) od Marokanke Hibe Fellaqui.

Naši predstavnici bili su nadomak još dviju medalja. Karlo Panić (kategorija do 63 kg) izgubio je dvoboj za broncu od Egipćanina Karima Ahmeda (0-1), kao i Max Fajerbach u juniorskoj konkurenciji kategorije iznad 76 kg. Pobijedio ga je Kazahstanac Alisher Taizhan s 9-0.

S jednom zlatnom i jednom brončanom medaljom Hrvatska je na ljestvici država osvajačica odličja na SP-u završila na 14. mjestu. Nastupila su 1843 natjecatelja iz 105 država.

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita karatašicama - Sari Tomić osvajanje svjetskog kadetskog zlata i Emi Sgardeli osvajanje svjetske mlađeseniorske bronce!