Birmingham, 12. srpnja 2022. - Sjajni karataški reprezentativac Anđelo Kvesić osvojio je srebrnu medalju u kategoriji iznad 84 kg na Svjetskim sportskim igrama u američkom gradu Birminghamu (savezna država Alabama).

Novi pothvat 27-godišnjeg Kvesića, koji je u nešto više od pola godine osvojio: zlato na EP-u u karateu u Gaziantepu (Turska) i na Mediteranskim igrama u Oranu (Alžir), broncu na SP-u u Dubaiju (UAE), medalje na turnirima Svjetske karate lige, te sada srebro na Svjetskim igrama u SAD-u.

Svjetske igre su višesportski događaj koji se održava svake četiri godine, a koji je ove godine okupio 3600 sportaša iz više od 100 zemalja. Prvenstveno je riječ o natjecanju sportaša u neolimpijskim sportovima. No, kako su na ovim Igrama u programu primjerice i natjecanja iz streličarstva, kanua, karatea, ritmičke gimnastike, sportova koji su bili i na OI u Tokiju, prava bi podjela zapravo bila na Svjetske igre u umjetničkim, borilačkim sportovima i sportovima snage, loptačkim, sportovima preciznosti i tzv. trendovskim sportovima, poput orijentacije, sportskog penjanja, rolanja...

Na karate turniru u teškoj kategoriji (+84 kg) Anđelo Kvesić još jednom je bio izvrstan. U skupini je bio bolji od Egipćanina Taha Mahmouda 5-3 i Australca Tielena Daniela 9-0, a izgubio je od Amerikanca Briana Irra 2-0. U polufinalnom susretu pobjeda i protiv Ukrajinca Rizvana Talibova 7-2, a u finalu Kvesić je izgubio od Španjolca Sackha Babacara 1-0.

Nadomak medalje ostao je Ivan Kvesić u poluteškoj kategoriji (-84 kg). Do polufinala je također ostvario dvije pobjede i jedan poraz. Svladao je Francuza Jessieja Da Costu 8-6 i Čileanca Fabiana Huaiquimana 7-1, a izgubio od Amerikanca Kamrana Madanija 2-1.

Egipćanin Yousef Badawy ušao je u finale nakon 4-4 polufinalnog ishoda s našim Ivanom na osnovu "senshua", odnosno pravila prvog osvojenog boda. U borbi za broncu mlađi Kvesić vodio je do deset sekundi prije kraja u još jednom okršaju protiv Amerikanca Madanija 5-4, ali je na kraju dobio četvrtu, diskvalificirajuću opomenu i ostao bez odličja.

Srebro Anđela Kvesića šesta je hrvatska medalja u karateu na Svjetskim igrama. Zlato je osvojila Jelena Kovačević 2009. u Kaohsiungu (Tajvan), srebro četiri godine poslije u kolumbijskom gradu Caliju, također u kategoriji -55 kg. Osvajači bronce bili su Danil Domdjoni (-60 kg) i Ema Aničić u open kategoriji 2009, te Alen Zamlić u kategoriji +80 kg u njemačkom gradu Duisburgu 2005. godine. Svjetske igre u Birminghamu traju do nedjelje. (hks/hoo)

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Anđelu Kvesiću osvajanje srebrne medalje na Svjetskim sportskim igrama u SAD-u!