Zagreb, 23. listopada 2022. - Glavni tajnik Hrvatskog vaterpolskog saveza (HVS) Renato Živković izabran je na Kongresu LEN-a (Europska udruga vodenih sportova) u turskom gradu Antalyji za kontinentalnog vaterpolskog direktora.

Dolaskom Portugalca Antonija Silve za novog predsjednika LEN-a, te izborom našeg Josipa Varvodića za prvog dopredsjednika, počelo je unutarnje restrukturiranje ove organizacije. Budući da je odlučeno da svaki od vodenih sportova ima vlastitog izvršnog čelnika, a ne kao što je to dosad sve objedinjavao Talijan Marco Birri, naš će Renato Živković na potpuno novoj dužnosti - biti prvi operativac europskog vaterpola, izabran u konkurenciji protukandidata iz Grčke, Mađarske, Srbije i Španjolske.   

Renato Živković je od siječnja 2007. uspješno obnašao dužnost glavnog tajnika naše nacionalne vaterpolske organizacije. U tom je razdoblju Hrvatska ostvarila najveće uspjehe u seniorskom vaterpolu (olimpijsko zlato, dva naslova svjetskog i europskog prvaka), ali i u juniorskom jednako tako (od svjetskih prvaka 2009. pa nadalje). Godine 2009. bio je član Izvršnog organizacijskog odbora juniorskog Svjetskog prvenstva u Šibeniku, dvije godine potom član Izvršnog odbora juniorskog Europskog prvenstva u Rijeci, te izvršni direktor dvaju europskih seniorskih prvenstava u Hrvatskoj - u Zagreb 2010. i Split 2022. Upravo je posljednje spomenuto natjecanje, kontinentalna smotra u Spaladium Areni svojim organizacijskim učincima i ostvarenjima koje su pratile ne samo krcate tribine i uzorno navijanje, već i cijeli niz popratnih manifestacija (predavanja, seminara, izložbi, zanimacija za publiku itd.) ostavili dubok dojam na europske dužnosnike iz obitelji vodenih sportova. Tadašnji komplimenti izrečeni i zabilježeni još tijekom EP-a u Splitu, nisu bila puka reklama domaćina, već su se aktualnim izborom Živkovića u Antalyji pokazali kao dokaz sjajnog hrvatskog domaćinstva. Uostalom, to je potvrđeno i na samom Kongresu, na kojem je i prvi dopredsjednik LEN-a, dr. Josip Varvodić službeno potvrđen na spomenutoj dužnosti.

Budući da je dužnost direktora LEN-a za vaterpolo profesionalna, Renato Živković stupa na dužnost 2. studenoga, a sukladno tome - Hrvatski vaterpolski savez će ubrzo izabrati novog glavnog tajnika. (sn/hoo/vk)

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Renatu Živkoviću na prestižnom izboru za direktora vaterpolskog sporta u LEN-u!