Ispis

Split, 10. rujna 2022. - U iznimno napetoj i vrlo izjednačenoj finalnoj utakmici Europskog prvenstva u Splitu hrvatski vaterpolisti osvojili su zlatno odličje pobjedom nad izabranicima Mađarske 10-9 (3-3, 1-0, 4-4, 2-2). Naše reprezentativce do trijumfa je predvodio fantastični Marko Bijač na vratima, ali obol pobjedi velikom je borbenošću dala cijela momčad, nošena sjajnom publikom u ispunjenoj Spaladium Areni. 

Uspjeh protiv favoriziranih Mađara u finalu EP-a dodatno veseli jer je Hrvatska prije splitskog finala u 12 utakmica s Mađarima na europskim prvenstvima izgubila čak 10, tek jednu 'remizirala' i samo jednom slavila pobjedu. Hrvatskoj reprezentaciji ovo je peta medalja s europskih prvenstava i drugo zlato, dok srebrne kolajne imaju iz 1999. i 2003., a broncu iz 2018.. Prvi naslov europskih prvaka osvojen je 2010. godine, također na domaćinskom EP-u, u Zagrebu. U prilog činjenici da se najbolji vaterpolo igra u Europi govori i podatak da su hrvatski vaterpolisti više uspjeha imali na svjetskim nego na europskim prvenstvima. Sa svjetskih smotri donijeli su sedam medalja, od kojih su dvije zlatne.

 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač uputili su čestitku hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji:

 

Dragi naši zlatni vaterpolisti,

 

još jednom ste pokazali da se zajedništvom i srčanošću može do trona pa i onda kada vas je malo tko vidio u ulozi favorita. Vaš finalni trijumf najljepši je mogući završetak sjajno organiziranog Europskog prvenstva u Splitu. Neka vam ovaj, drugi, naslov europskih prvaka bude poput odskočne daske i za olimpijske ambicije u Parizu za dvije godine.
U ime hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime od srca čestitamo na naslovu najbolje reprezentacije Starog kontinenta - svim igračima, izborniku Ivici Tucku i njegovu stručnom stožeru te cjelokupnom Hrvatskom vaterpolskom savezu!
Čestitamo i našim vaterpolisticama koje su ostvarile povijesni rezultat u europskoj konkurenciji - ulazak u društvo osam najboljih reprezentacija!