Split, 8. rujna 2022. - Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija plasirala se u finale Europskog prvenstva u Splitu nakon što je u polufinalnom srazu u ispunjenoj Spaladium Areni svladala Italiju s 11-10 (3-2, 3-3, 3-3, 2-2). Bit će to prilika za povratak naslova europskog prvaka, premijerno osvojenog prije 12 godina u Zagrebu. 

 

Hrvatska je u zaostatku bila samo na početku utakmice, Talijani su vodili sa 1-0 i 2-1, da bi golom Marinića Kragića minutu prije kraja prve četvrtine povela sa 3-2. Sa sjajne dvije obrane u završnici te prve dionice istaknuo se vratar Marko Bijač. U drugoj četvrtini Hrvatska je održala pogodak prednosti, ponajprije zahvaljujući golovima Marinića Kragića i obranama Bijača. Početkom treće četvrtine izabranici Ivice Tucka prvi put su stigli do dva gola prednosti, ali su se Talijani vratili u egal, što im je pošlo za rukom još dva puta tijekom četvrte četvrtine pa se u posljednje dvije minute utakmice ušlo s omjerom 10-10. Tada se Marinić Kragić istaknuo i u obrani blokiravši udarac Damontea, da bi se ključni trenutak dogodio 1:35 minuta prije kraja. Tada je Hrvatska izgubila loptu zbog prekršaja u napadu, ali neoprezan je bio talijanski vratar Nicosia kojemu se prikrao Fatović pa je zbog potopljene lopte Hrvatska dobila peterac, a siguran izvođač bio je Harkov. Minutu i 14 sekundi prije kraja Bijač je fantastičnom obranom zaustavio Presciuttija, što se pokazalo posljednjom pravom prilikom Talijana.

Jerko Marinić Kragić postigao je četiri gola za Hrvatsku, tri je dodao Andrija Bašić, dva Konstantin Harkov, a po jedan Marko Žuvela i Rino Burić, dok je Francesco Di Fulvio postigao tri gola za Italiju. Hrvatska će tako po četvrti put zaigrati u finalu kontinentalnog prvenstva, a jedini dosadašnji naslov osvojila je 2010. pred domaćom publikom u Zagrebu. U subotnjem finalu Hrvatska će igrati s Mađarskom koja je u drugom polufinalu svladala Španjolsku sa 10-8. 

 

Hrvatski olimpijski odbor čestita muškoj vaterpolskoj reprezentaciji na osiguranom nastupu u finalu Europskog prvenstva u Splitu!