Split, 29. kolovoza 2022. - Na svečanosti u ponedjeljak navečer u splitskoj Spaladium Areni predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković otvorio je 35. Europsko vaterpolsko prvenstvo, najveći sportski događaj ove godine kojemu je Hrvatska domaćin.

Kroz 92 utakmice na EP-u će se do 10. rujna za naslove europskih prvaka i prvakinja boriti 16 muških i 12 ženskih reprezentacija, a Split je bio domaćin europskog vaterpolskog prvenstva i daleke 1981. godine. Sve utakmice igraju se u prekrasnom ozračju Spaladium Arene s dva postavljena bazena, u kojima je ukupno gotovo tri milijuna litara vode. Olimpijski bazen (36×25 metara) je montiran u glavnoj, velikoj dvorani, oko koje je oko 9.000 sjedalica, a u maloj dvorani Spaladium Arene je postavljen nešto manji bazen za zagrijavanje (25×18 metara).

- Ovo je drugo Europsko prvenstvo koje se održava u ovom gradu sporta i olimpijaca, jedinstvenom gradu sportskih talenata i uspjeha. Vaterpolo je jedan od najtrofejnijih hrvatskih kolektivnih sportova, a veliki doprinos tome dali su tijekom proteklih godina brojni igrači iz splitskih klubova Jadrana, POŠK-a i Mornara. Nadamo se da će naši vaterpolisti biti opet u samom vrhu, nadamo se i da će osvojiti zlato, a jednaki uspjeh želim i našim vaterpolisticama - kazao je premijer Plenković.

Ubrzo nakon svečanosti otvaranja, hrvatski su vaterpolisti otvorili prvenstvo pobjedom nad Maltom 19-5, u srijedu im slijedi ogled s Francuskom, a u petak s Grčkom. Hrvatska vaterpolistice već su započele nastup pobjedom nad Njemačkom i porazom od Nizozemske, te će u utorak s eventualnom pobjedom protiv Rumunjske gotovo sigurno izboriti daljnje natjecanje.

Hrvatski vaterpolisti dosad imaju četiri odličja sa prvenstava Starog kontinenta. Jedino zlato osvojeno je 2010. godine, kada je domaćin prvenstva bio Zagreb i plivalište uz Savu, u kolekciji imaju i dva srebra - iz Firence 1999. i Kranja 2003., te broncu s EP-a u Barceloni 2018. godine.