Zagreb, 8. svibnja 2020. - Najtrofejniji svjetski vaterpolski stručnjak, Ratko Rudić (71), odlučio je okončati bogatu trenersku karijeru. Nakon 39 godina  naprekidnog boravka na klupi mnogih klubova i reprezentacija, Rudić je osjetio nedostatak motivacije za daljni rad i odlučio se za "mirovinu" koja u njegovu slučaju znači daljnji ostanak uz najveću sportsku ljubav - vaterpolo.

 

Među više od 40 velikih trofeja Ratka Rudića, ističu se oni po kojima je ostao jedinstven u povijesti sporta: tri zlatne olimpijske medalje i tri naslova svjetskog prvaka s tri različite nacionalne reprezentacije (bivša Jugoslavija, Italija  i Hrvatska), a pridoda li se tome i igrački nastup u olimpijskom finalu 1980. godine (SFRJ), jedini se može podičiti s četiri nastupa u olimpijskim finalima zaredom.

Hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju Rudić je doveo do olimpijskog zlata u Londonu 2012. godine, svjetskog zlata u Melbourneu 2007. i europskog zlata u Zagrebu 2010., kao i zlata u Svjetskoj ligi u Almatiju 2012. godine, čime je dao veliki doprinos 'zlatnom desetljeću' hrvatskog vaterpola (2007.-2017.).

Osim bivše Jugoslavije, Italije i Hrvatske, izbornički je vodio reprezentacije SAD-a i Brazila, a posljednji trenerski angažman imao je u trofejnom talijanskom klupskom velikanu Pro Reccu.

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) zahvaljuje Ratku Raudiću na svemu što je kao igrač i trener napravio za hrvatski i svjetski vaterpolo! (hoo/vk)