Zagreb, 19. svibnja 2019. - Na službenoj stranici Hrvatskog vaterpolskog saveza (HVS) u nedjelju navečer osvanula je vijest, za koju smo se nadali da će imati bitno drugačiji predznak. Legendarni kapetan vaterpolske reprezentacije, 28-ogodišnji Sandro Sukno, objavio je završetak aktivne igračke karijere. Nakon operativnog zahvata na srcu u SAD-u, te duljeg postoperativnog razdoblja, potiho se spominjala i takva mogućnost, ali živjela je i nada da će se jedan od najboljih hrvatskih vaterpolista svih vremena vratiti sportu u kojem je sjajan, briljantan, nenadmašan! Sandro je sve objasnio u priopćenju:

 

Poštovani prijatelji sporta,

kolege suigrači, treneri, vaterpolski dužnosnici, a nadasve navijači, osjećam se dužnim ovim putem izvijestiti javnost kako sam morao donijeti nimalo jednostavnu odluku.

Odlučio sam iz zdravstvenih razloga okončati aktivnu igračku karijeru.

Naime, nakon operacije na srcu u SAD-u početkom prošle godine koja je zaista uspješno otklonila sve moje tadašnje tegobe, te oporavka koji je potrajao godinu dana, u kontaktu s nekolicinom najeminentnijih stručnjaka, liječnika iz Hrvatske i inozemstva, a nakon temeljitih pregleda i rezultata kontrolnih pregleda, pokazalo se da moje ukupno zdravstveno stanje nije optimalno za nastavak bavljenja vrhunskim sportom i da ne postoji stopostotno jamstvo zdravstvene sigurnosti.

Na operativni zahvat u Clevelandu odlučio sam se upravo radi sporta, mog najdražeg vaterpola koji je sastavni dio mog života. Jednako vrijedi i za razdoblje oporavka, te sam doista učinio sve ne bih li dobio s više strana, od najboljih i najstručnijih liječnika, potpuno mišljenje i najčišću sliku svog zdravlja. Na žalost, neću se uspjeti vratiti suigračima u bazen, ali baš kao što je vaterpolo sastavni dio mene, tako se nadam da ni ja nikada neću otići iz ovog našeg divnog i uspješnog sporta kojem i osobno puno dugujem.

Osobito bih se ovim putem želio zahvaliti svima koji su bili dio moje igračke karijere. Svojoj obitelji, suigračima, trenerima i dužnosnicima. Zahvaljujem se navijačima i javnosti na ljubavi kojom sam bio obasut tijekom karijere, ali i na brizi u zadnjih godinu-dvije. Velika hvala liječnicima koji su uprli sve snage ne bi li mi pomogli u željenom povratku u bazen.

Zahvaljujem se svim klubovima čiji sam član bio tijekom karijere, osobito matičnom klubu VK Jug CO u kojem sam trenirao posljednju sezonu nadajući se povratku.

Hvala Hrvatskom vaterpolskom savezu na pažnji, razumijevanju i punoj podršci koju sam uživao sve minulo vrijeme.

Zauvijek ostajem najveći navijač naše hrvatske vaterpolske reprezentacije i hrvatskog sporta.

S poštovanjem,

Sandro Sukno

 

Čelnici Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop, uputili su zahvalnu poruku neponovljivom kapetanu hrvatskih vaterpolista, u čijem je liječenju financijskom potporom sudjelovala i nacionalna olimpijska udruga:

Dragi naš Sandro,

svojim sportskim i ljudskim kvalitetama utisnuo si neizbrisiv pečat iznimno trofejnom razdoblju hrvatskog vaterpola i sporta uopće. Znamo koliko je ova odluka bila teška i ponajprije zaslužuješ čestitku zato što si vlastito zdravlje stavio na prvo mjesto. Hvala ti za obilje lijepih trenutaka koje si nam podario kao trofejni igrač i kapetan hrvatskih vaterpolista. Svom najdražem sportu dao si neizmjerno puno, neprocjenjivo, i veseli nas mogućnost tvoga ostanka u vaterpolu u nekoj drugoj ulozi. U ime hrvatske olimpijske obitelji - HVALA ZA SVE!  (hoo/vk)